Na hlavný obsah

Problémová bytovka vo Veľkom Krtíši strpčuje životy okolitým obyvateľom

Silný zápach a množiace sa hlodavce znižujú aj ceny bytov.

Problémová bytovka vo Veľkom Krtíši strpčuje životy okolitým obyvateľom
Bytovka vo Veľkom Krtíši z roka na rok upadá. Foto: RTVS

Vo Veľkom Krtíši mali v októbri minulého roka vysťahovať takmer 130 ľudí z mestského bytového domu na Železničnej ulici, keďže samospráva týmto obyvateľom neobnovila nájomné zmluvy. O pol roka neskôr niektorí bytovku stále obývajú. Tá je však už v dezolátnom stave.

Mesto Veľký Krtíš je jej majiteľom a správcom od konca deväťdesiatych rokov. Toto bývanie malo od začiatku iba štatút dočasného bývania. Mnohí obyvatelia sú zúfalí, bývajú tu desiatky rokov a jednoducho nemajú kam ísť.

Dlžoby na nájomnom a vývoze odpadu

Nájomníkom neobnovili zmluvy preto, že dlžoba na nájomnom presiahla 160 000 eur a nedoplatky na komunálnom odpade sú viac ako 20 000 eur. Vedenie mesta už v tejto veci podalo na súd 23 žalôb. „Prvý z procesov by mal prebehnúť v polovici júna a tie ostatné až potom. Termíny však ešte nie sú vytýčené,“ povedal pre Rádio Regina Stred prednosta mestského úradu Jozef Gallo.

Byty, ktoré už bývalí nájomníci mestu odovzdali, využívajú obyvatelia bytovky ako smetisko, kde sa hromadia haldy odpadu. Začínajú sa tam množiť hlodavce, uviedol Gallo. „Pracovníci verejnoprospešných služieb mesta chodia odstraňovať tie najväčšie kopy, aby sa nešírila nákaza prenášaná hlodavcami. Je to veľmi zlé,“ dodal prednosta.

„Pokiaľ by došlo k vyprázdneniu bytovky, tak do budúcoročného rozpočtu by sa zakomponovali aj náklady na likvidáciu tejto bytovky, vrátane odvozu sute,“ uzavrel Gallo.

Neprispôsobiví nájomníci ovplyvňujú aj ceny bytov

Na mestskom úrade sa však kopia sťažnosti nespokojných obyvateľov Železničnej ulice, keďže spolunažívanie s ľuďmi z bytového domu je komplikované. Prekáža im zápach šíriaci sa z tejto bytovky. Niektorí uvažovali nad odsťahovaním sa.

Bytovka je aj podľa stanoviska regionálneho úradu verejného zdravotníctva v zlom a nevyhovujúcom stave – zateká strecha, chýbajú okná a budova je zamorená hmyzom a potkanmi. Tento stav znižuje aj hodnotu bytov. Majiteľka miestnej realitnej kancelárie Soňa Chamulová tvrdí, že rozdiel v cene bytov v tejto lokalite je minimálne o 20 % nižší ako v iných častiach mesta.

V bytovke na Železničnej ulici býva ešte približne 13 rodín a samospráva už len čaká na súdne rozhodnutie a exekučný príkaz k vysťahovaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny