Na hlavný obsah

Prokurátor GP vzal späť sťažnosť vo veci väzby Jána Kalavského

Je spoluobvinený s exšéfom NAKA Zurianom.

Dozorujúci prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR vzal späť sťažnosť voči rozhodnutiu Okresného súdu (OS) Bratislava III, ktorý nezobral bývalého šéfa operatívcov Jána Kalavského v nedeľu (23. 5.) do väzby. TASR o tom informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan. Ján Kalavský je spoluobvinený s bývalým riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislavom Zurianom.

„Dozorujúci prokurátor GP SR po preskúmaní vyšetrovacieho spisu v trestnej veci obvineného Mgr. J. K. trestne stíhaného uznesením vyšetrovateľa Ministerstva vnútra SR, úradu inšpekčnej služby, za skutky právne kvalifikované ako pokračovací prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa vzal späť sťažnosť podanú proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie OS Bratislava III, ktorým rozhodol o nevzatí obvineného do väzby,“ konkretizoval Skladan.

O sťažnosti prokurátora mal pôvodne rozhodovať Krajský súd (KS) v Bratislave v piatok (28. 5.). Kalavský všetky obvinenia odmieta a označuje ich podľa mediálnych informácií za komplot. K stavu veci vyšetrovania voči Zurianovi sa ani inšpekcia MV SR, ani GP SR stále zatiaľ nevyjadruje.

V pondelok (24. 5.) generálny prokurátor SR Maroš Žilinka rozhodol, že z dôvodu vylúčenia akýchkoľvek pochybností o objektívnosti alebo účelovosti trestných konaní vedených voči dvojici bude ďalší výkon dozoru nad zákonnosťou v prípravnom konaní v oboch trestných veciach vykonávať priamo prokurátor GP SR.

Prokurátor GP SR v rámci výkonu dozoru preskúma zákonnosť a odôvodnenosť vznesenia obvinenia u oboch obvinených. Zároveň preskúma aj zákonnosť, primeranosť a proporcionalitu postupu policajných orgánov pri domovej prehliadke vykonanej u obvineného Zuriana v piatok 21. mája. Zurian sa vtedy nachádzal v zahraničí. Vypovedať mal na polícii v Bratislave až v pondelok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko