Na hlavný obsah

Prvú dávku vakcíny dostalo už takmer 100 % záujemcov zo zariadení sociálnych služieb

Od spustenia očkovania uplynulo päť mesiacov.

Prvú dávku vakcíny dostalo už takmer 100 % záujemcov zo zariadení sociálnych služieb
Na snímke očkovanie v zariadení pre seniorov. Foto: TASR

Prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dostalo takmer už 100 % záujemcov zo zariadení sociálnych služieb (ZSS). Vo štvrtok (20. 5.) o tom informovala hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michaela Slivková Kirňaková. Od spustenia vakcinácie v ZSS uplynulo päť mesiacov.

„K 20. máju 2021 dostalo prvú dávku 39 505 ľudí (95,89 percenta), druhú 35 523 (83,67 percenta). MPSVR eviduje už iba šesť zariadení s mimoriadnou udalosťou,“ uviedla hovorkyňa.

Od spustenia vakcinácie v ZSS (18. januára) ministerstvo dostalo a skontrolovalo 923 žiadostí o vakcináciu skupinovou formou a posunulo ich na vybavenie rezortu zdravotníctva. „Teší ma, že vakcinácia klientov a zamestnancov v ZSS prebieha plynulo a neustále sa zvyšuje počet zaočkovaných ľudí. Stále platí, že očkovanie je najúčinnejšia zbraň v boji proti COVID-19,“ podotkol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Rezort pripomenul, že očkovaní zamestnanci a klienti ZSS si budú môcť od pondelka (24. 5.) požiadať o vydanie očkovacieho certifikátu cez www.korona.gov.sk. „MPSVR k tomu v najbližších dňoch zverejní na svojej webovej stránke aj usmernenie pre poskytovateľov sociálnych služieb,“ dodala hovorkyňa.

Napriek zlepšujúcej sa situácii v ZSS rezort finišuje s obstarávaním ochranných pomôcok v celkovej výške štyroch miliónov eur, ktoré rozdistribuuje všetkým verejným a neverejným poskytovateľom sociálnych služieb prostredníctvom jednotlivých samosprávnych krajov. „Tieto pomôcky budú určené na vytvorenie povinnej 14-dňovej zásoby ochranných pomôcok. Zároveň analyzujeme prístupy, procesy a pomoc, ktoré sme zrealizovali počas druhej vlny pandémie,“ uviedol riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti rezortu práce Ján Hudák. Na základe výsledkov chce ministerstvo pripraviť metodiku pre krízové riadenie sociálnych služieb v pandemickej situácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko