Na hlavný obsah

Putin predložil parlamentu návrh na odstúpenie od Zmluvy o otvorenom nebi

Dokument mal budovať dôveru medzi Ruskom a Západom.

Putin predložil parlamentu návrh na odstúpenie od Zmluvy o otvorenom nebi
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin predložil parlamentu návrh na vypovedanie Zmluvy o otvorenom nebi. Informovala o tom v agentúra AFP odolávajúc sa na údaj zverejnený v utorok (11. 5.) v databáze ruskej vlády. Rusko ešte v januári oznámilo, že odstupuje od Zmluvy o otvorenom nebi. Urobilo tak po tom, ako sa z tejto dohody o prieskumných letoch zameraných na budovanie vzájomnej dôvery vlani v novembri stiahli USA. Moskva sa v oznámení o odstúpení odvolávala na „nedostatočný pokrok“ v zaistení fungovania zmluvy po stiahnutí USA.

V sprievodnej poznámke návrhu na odstúpenie od zmluvy sa uvádzalo, že Zmluva o otvorenom nebi pomohla „výrazne posilniť dôveru v obrannú sféru“, avšak vystúpenie USA „narušilo rovnováhu záujmov“ jej signatárskych štátov. Dodržiavanie zmluvy tak podľa tejto poznámky utrpelo „vážnu ujmu“, rovnako ako aj úloha, ktorú tento dokument zohrával pri „posilňovaní dôvery a transparentnosti“, pričom v dôsledku toho bola ohrozená aj ruská národná bezpečnosť.

Návrh na vypovedanie Zmluvy o otvorenom nebi schválila už začiatkom mája ruská vláda. Následne bol predložený Putinovi, ktorý ho teraz posunul do parlamentu.

USA ukončili uplatňovanie tejto zmluvy v novembri 2020, pol roka po oznámení prezidenta Donalda Trumpa, že Washington odstúpi od tohto dokumentu z dôvodu jeho porušovania Ruskom, ktoré takéto obvinenia poprelo. AFP pripomína, že Moskva i Washington sa dlhodobo obviňovali zo vzájomného porušovania pravidiel zmluvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet