Na hlavný obsah

Rada dozorcov rozhodla: O prezidentský úrad v Iráne zabojuje sedem kandidátov

Exprezident Ahmadínežád medzi nimi nie je.

Rada dozorcov rozhodla: O prezidentský úrad v Iráne zabojuje sedem kandidátov
Na snímke iránska vlajka. Foto: SITA/AP

Prezidentských volieb v Iráne v polovici júna sa môže zúčastniť len sedem kandidátov, ktorých z celkovo 592 záujemcov o najvyšší úrad schválila Rada dozorcov. Informovala o tom v utorok 25. mája agentúra AP. V skupine vybraných uchádzačov prekvapivo nie sú spojenci súčasnej hlavy štátu Alí Larídžania a viceprezident Eshák Džahángíri. Kandidovať nesmie ani exprezident Mahmúd Ahmadínežád.

Doterajšia hlava štátu Hasan Rúhání už po dvoch mandátoch do volieb ísť nesmie. Najväčšie šance nahradiť ho má teraz podľa agentúry AFP súčasný šéf iránskej justície Ebráhím Raísí, ktorého už pri voľbách pred piatimi rokmi považovali za hlavného rivala neskoršieho víťaza Rúháního.

Zo siedmich kandidátov, ktorých mená zverejnilo ministerstvo vnútra, možno piatich označiť za ultrakonzervatívcov, a to vrátane bývalého veliteľa revolučných gárd Mohsena Rezáího či niekdajšieho iránskeho jadrového vyjednávača Saída Džalílího. Reformný prúd budú po vyradení niekdajšieho šéfa parlamentu a vyjednávača o iránskom jadrovom programe Larídžáního vo voľbách zastupovať šéf iránskej centrálnej banky Abdolnáser Hemmatí či Mohsen Mehralízáde, ktorý bol členom vlády za prezidenta Mohammada Chatámího.

Dvanásťčlenná Rada dozorcov skúma u prihlásených kandidátov na prezidentský úrad ich politickú kvalifikáciu i znalosť islamu. Zo stoviek uchádzačov spravidla vyberie len úzky okruh zhruba desiatky uchádzačov. V minulých voľbách v roku 2017 sa registrovalo 1 630 záujemcov o post prezidenta, úrad ich k voľbám pripustil iba šesť.

Voľby sa konajú 18. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet