Na hlavný obsah

Referende o nezávislosti krajiny zabráni len súd, odkázala škótska premiérka britskej vláde

S referendom nesúhlasí britský premiér.

Referende o nezávislosti krajiny zabráni len súd, odkázala škótska premiérka britskej vláde
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Foto: TASR/AP

Referende o nezávislosti Škótska zabráni len súd, odkázala v utorok (4 .5.) britskej vláde škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Šéfka Škótskej národnej strany (SNP) to vyhlásila v televízii Sky News pred voľbami do miestneho parlamentu, ktoré Škótsko čakajú vo štvrtok (6. 5.). Britský premiér Boris Johnson s novým referendom dlhodobo nesúhlasí, voliči podľa neho nezávislosť odmietli už v hlasovaní z roku 2014.

„Hovorím, že ak chce Boris Johnson (referendum o nezávislosti) zastaviť, musí proti tomu podniknúť právne kroky,“ uviedla Sturgeonová. Podľa nej bude referendum právne v poriadku, a ak sa proti nemu ústredná londýnska vláda postaví, rozhodnú o spore súdy.

Agentúra Reuters píše, že na vyhlásenie referenda neexistujú v Británii žiadne jasne dané pravidlá. Britská vláda tvrdí, že podľa zákona musí Škótsko požiadať o povolenie britský parlament. Johnson trvá na tom, že všetky žiadosti o druhé referendum odmietne, pretože záležitosť bola pre celú generáciu vyriešená v roku 2014. Premiér však podľa Sturgeonovej „nemá nárok na to, aby stál v ceste škótskych demokratických rozhodnutí“.

Podľa posledného prieskumu, ktorý v utorok zverejnila televízia Sky News, podporuje vypísanie referenda 50 percent škótskych voličov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet