Na hlavný obsah

Remišová: Ak prejde súčasný návrh zmeny kolúznej väzby, koalícia nemá zmysel

Podľa Kamenického väzbu nemožno zamieňať za nástroj na vynucovanie priznania.

Remišová: Ak prejde súčasný návrh zmeny kolúznej väzby, koalícia nemá zmysel
Na snímke vľavo Ladislav Kamenický (Smer-SD) a vpravo Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: RTVS

Ak bude v parlamente v súčasnom znení schválená novela o zmene kolúznej väzby z dielne Sme rodina, pre stranu Za ľudí to bude „červená čiara“. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to v nedeľu (16. 5.) povedala jej predsedníčka Veronika Remišová. „Byť v koalícii, ktorá umožní, aby sa dostali z väzby rôzni mafiáni a korupčníci, potom nemá zmysel,“ dodala.

Podporu návrhu Sme rodina v prvom čítaní avizovali viacerí opoziční poslanci, ale aj niektorí poslanci hnutia OĽANO. Podľa poslanca Ladislava Kamenického (Smer-SD) je zavádzajúce si myslieť, „že keď sa zmení kolúzna väzba, tak ľudia budú oslobodení. Vôbec to nie je pravda,“ skonštatoval.

„Je tu prezumpcia neviny, je treba sa na nich pozerať ako na ľudí, ktorí sú nevinní,“ poznamenal podpredseda Smeru. V tejto súvislosti ďalej doplnil, že „väzbu si nemôžeme zamieňať za nástroj na vynucovanie priznania.“

Remišová si vie predstaviť diskusiu o zmene podmienok kolúznej väzby, považuje ale za neprípustné účelovo ju meniť tak, aby pomohla niektorým vybraným ľuďom.  „Máme koaličnú radu, ktorá by mala byť v pondelok (17. 4.). Položíme si na stôl odborné a vecné argumenty a verím, že sa dohodneme. Chceme aby prešiel vládny návrh zákona a aby to bol kompromisný návrh pani ministerky Kolíkovej,“ uviedla.

Kolíková má jej podporu

Na margo odvolávania ministerky spravodlivosti Kolíkovej, ktorá nezískala podporu všetkých poslancov hnutia OĽANO poznamenala, že dôležitý je výsledok. „Pani ministerka odvolávanie ustála. Počas hlasovania situácia vyzerala tak, že ju podporia možno traja poslanci, osem poslancov, nakoniec dostala podporu viac ako dvadsať poslancov z najsilnejšej vládnej strany.“

Podľa Kamenického boli dôvodom na snahu o odvolanie Kolíkovej nielen kauzy ohľadom firiem jej rodinných príslušníkov, ale napríklad aj jej „bezcitný“ prístup k smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského alebo prípad úmrtia advokáta Ľubomíra Krivočenka vo väzbe na ochorenie COVID-19.

Remišová zdôraznila, že Kolíková má jej podporu. „Je dôležité, aby sa reformy v oblasti justície uskutočnili,“ podčiarkla. Predsedníčka Za ľudí tvrdí, že v prípade mimoriadneho snemu strany je pripravená čeliť otázkam o zmene lídra. „V súčasnosti ale boje o funkcie nepomôžu Slovensku ani samotnej strane,“ odpovedala na otázku, či ona sama cíti podporu v strane.

Jednotné certifikáty budú, testovanie preplatí štát

Kamenický kritizoval, že Slovensko nemá jednotné certifikáty o očkovaní, ktoré by občanom uľahčili cestovanie. Dohodu o cezhraničnom cestovaní cez týždeň uzavreli napríklad Česko a Maďarsko. Podľa Remišovej ministerstvo zdravotníctva na príprave jednotného certifikátu pracuje. „To bude lokálna dohoda, dôležitá bude aj dohoda na úrovni všetkých krajín Európskej únie,“ poznamenala v súvislosti s plánovanými covidovými pasmi.

Remišovú teší záujem o očkovanie, vakcináciu považuje za jedinú spoľahlivú cestu ako zvíťaziť nad pandémiou. Sama v nedeľu dostala vakcínu od spoločností Pfizer/BioNTech. Kamenický chce, aby ľudia, ktorí nebudú zaočkovaní, neboli diskriminovaní. „My budeme vždy presadzovať, aby PCR test bola alternatíva.“

Testovanie na koronavírus bude aj po zmene covidového automatu a testovacej stratégie hradiť štát. „Doteraz všetky testy v indikovaných prípadoch platil štát, tak samozrejme to tak bude aj naďalej,“ uviedla Remišová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko