Na hlavný obsah

Riaditeľka pomáhala trestnú činnosť na pozemkovom fonde odhaľovať, vyhlásil v stanovisku SPF

Slovenský pozemkový fond sa postavil za Bartošovú.

Riaditeľka pomáhala trestnú činnosť na pozemkovom fonde odhaľovať, vyhlásil v stanovisku SPF
Na snímke generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu Gabriela Bartošová. Foto: TASR

Snaha niektorých obvinených v pozícii kajúcnika vyhnúť sa dlhoročným trestom odňatia slobody a odhaleniu ich ďalšej trestnej činnosti vyústila do ich tvrdení o údajnom korupčnom správaní šéfky Slovenského pozemkového fondu (SPF) Gabriely Bartošovej, ktoré sa malo diať za predošlého vedenia. Tieto tvrdenia kajúcnikov sú v príkrom rozpore s pôsobením Bartošovej na SPF. Uvádza sa to v stanovisku SPF, ktoré sprostredkoval jeho hovorca Martin Kormoš.

Fond v stanovisku konštatuje, že Bartošovú vymenovala vláda za generálnu riaditeľku SPF po voľbách v roku 2020, aby pokračovala v objasňovaní závažnej trestnej činnosti na SPF, ktorú pomáhala orgánom činným v trestnom konaní (OČTK) odhaľovať od roku 2018.

Pre odhaľovanie trestnej činnosti v konflikte s exvedením?

Už z pozície riaditeľky odboru prevodu a nájmu podľa Kormoša spolupracovala s OČTK na odhaľovaní závažnej trestnej činnosti, v dôsledku čoho sa dostala do konfliktu s bývalým vedením SPF a v novembri 2019 bola prinútená skončiť pracovný pomer na SPF.

Bartošová podľa hovorcu SPF pomáhala OČTK, čím riskovala svoje zamestnanie a svoje spoločenské postavenie. „V tejto činnosti pokračovala aj po svojom vymenovaní za generálnu riaditeľku a pokračuje v nej dodnes. Na základe jej aktívnej spolupráce s políciou je dnes vedených niekoľko trestných konaní a boli vznesené obvinenia viacerým osobám v mediálne známych prípadoch týkajúcich sa SPF,“ podotkol Kormoš.

Mičovský po spoznaní detailov zváži Bartošovej odvolanie

Zároveň zdôraznil, že OČTK majú vo svojom konaní absolútne rozviazané ruky. „Činnosť SPF v aktuálnej situácii nie je nijako ovplyvnená, SPF funguje v normálnom režime tak ako doteraz. Rešpektujeme prezumpciu neviny a vyjadrujeme nádej, že sa vzniknutá situácia čo najskôr objasní,“ dodal.

Ministerstvo pôdohospodárstva vo štvrtok (20. 5.) pre uviedlo, že keď budú známe detailnejšie informácie a dôvody zadržania Bartošovej, šéf rezortu Ján Mičovský (OĽANO) sa bude zaoberať predložením návrhu na jej odvolanie z funkcie. Agrorezort skonštatoval, že rešpektuje prezumpciu neviny zadržaných osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko