Na hlavný obsah

Výstavba ohrozuje jaskyne aj podzemnú vodu. Envirorezort podporí petíciu Pre Dolinu

Demänovskej doline by mohla pomôcť stavebná uzávera.

Výstavba ohrozuje jaskyne aj podzemnú vodu. Envirorezort podporí petíciu Pre Dolinu
Eldorádo spáchané na prírode v Demänovskej doline je v súlade so všetkými právnymi a zákonnými normami. Foto: TASR

Ministerstvo životného prostredia víta petíciu občianskeho združenia Pre Dolinu, ktorej cieľom je vyhlásenie stavebnej uzávery v Demänovskej doline. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) dúfa, že tento príklad podnieti zákonodarcov k tomu, aby napravili systémové chyby v ochrane životného prostredia.

„Demänovská dolina je ilustráciou zlyhania samosprávy, viacerých starostov a starostiek za sebou, ktorí povoľovali známemu developerovi stavby ďaleko nad únosnosť,“ uviedol vo štvrtok (20. 5.) šéf envirorezortu a dodal, že mnohé z toho, čo sa udialo v doline, sa už nedá odčiniť. „Skúmame Demänovskú dolinu ako odstrašujúci príklad toho, kam to zájde, ak nefungujú ani okresné úrady životného prostredia a zlyhá aj samospráva,“ dodal.

Rezort si uvedomuje, že v prípade Demänovskej doliny ide o významné stredisko cestovného ruchu, ale za cenu poškodenia prírodného bohatstva. Riešenie akútneho stavu môže byť v stavebnej uzávere, ktorú navrhuje petícia. „Nechať to zájsť do takéhoto rozsahu, kde to až ohrozuje národný park, krasové útvary, pramene a zdroje vody – všetko to dokazuje, že v systéme ochrany životného prostredia máme systémové chyby,“ vyhlásil Budaj.

V doline podľa ministra hrozí, že sa stane „ďalším lunaparkom na území Slovenska“. „Takéto lunaparky môžu zabávať chvíľu, ale skutočné hodnoty, ktoré má Demänovská dolina to nevynahradí,“ opakovane zdôraznil minister.

Dolina si podľa rezortu zaslúži maximálnu ochranu o to viac, že sa v nej nachádza, okrem území európskeho významu Natura 2000, aj najdlhší jaskynný systém pohoria Karpát, Demänovský jaskynný systém.

Osobitnú pozornosť venuje envirorezort Chránenej vodohospodárskej oblasti Nízke Tatry a ochranným pásmam vodárenských zdrojov, keďže Demänovská dolina tvorí významný zdroj pitnej vody pre veľkú časť Liptovského Mikuláša. Práve rozsiahla výstavba, spojená s vysokou návštevnosťou, predstavuje riziko pre podzemnú vodu.

Predloženie petície za záchranu Demänovskej doliny do pléna Národnej rady (NR) SR rezort vníma ako pozitívny príklad snahy predovšetkým miestnych obyvateľov na zachovanie prírodných hodnôt. Minister Budaj podporí aj snahu organizátorov o prerokovanie petície v parlamente.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko