Na hlavný obsah

Rodina pacienta so zlým zdravotným stavom bude mať prístup k jeho dokumentácii

Zákony doteraz prípady náhlej hospitalizácie opomínali.

Rodina pacienta so zlým zdravotným stavom bude mať prístup k jeho dokumentácii
Na snímke zdravotný personál v špeciálnom ochrannom odeve. Foto: TASR

K zdravotnej dokumentácii pacienta s nepriaznivým zdravotným stavom bude mať po novom prístup jeho najbližšia rodina. Týkať sa to bude pacienta s úplnou spôsobilosťou na právne úkony, ktorý ale nie je vzhľadom na svoj zdravotný stav schopný splnomocniť na sprístupňovanie údajov zo svojej zdravotnej dokumentácie ním vybranú osobu. Umožní to poslanecká novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú vo štvrtok (6. 5.) schválil parlament.

Pacient môže na základe slobodnej vôle písomne splnomocniť inú osobu na sprístupňovanie údajov z jeho zdravotnej dokumentácie vedenej v písomnej forme a udeliť inej osobe súhlas na prístup k údajom z jeho elektronickej zdravotnej knižky, a to aj preventívne. Nie vždy však takéto plnomocenstvo alebo súhlas existujú, aj keď pacient nechce údaje o svojom zdravotnom stave pred najbližšími rodinnými príslušníkmi tajiť. Doteraz platná právna úprava totiž prípady, keď je pacient napríklad náhle hospitalizovaný alebo sa zhorší jeho zdravotný stav, neriešila.

Novelou zákona sa zavádza nový právny inštitút zákazu poskytovania a sprístupňovania údajov zo zdravotnej dokumentácie dotknutej osoby, respektíve z jej elektronickej zdravotnej knižky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko