Na hlavný obsah

Rodný dom Štúra a Dubčeka má po rokoch novú strechu

Po modernizácii môže opäť vítať návštevníkov.

Rodný dom Štúra a Dubčeka má po rokoch novú strechu
Na snímke rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka. Foto: RTVS

Dvaja slovenskí velikáni, Ľudovít Štúr a Alexander Dubček, sa narodili pod jednou strechou. Síce s viac ako 100-ročným časovým odstupom, ale v tom istom dome v obci Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou. V týchto dňoch na jeho streche dokončili výmenu drevených šindľov.

„Rodný dom Alexandra Dubčeka a Ľudovíta Štúra postupne opravujeme, modernizujeme a snažíme sa, aby tie expozície čo najviac zaujali návštevníkov. Tento rok, keďže si pripomíname sté výročie od narodenia Alexandra Dubčeka, rozhodli sme sa vymeniť strechu, ktorá už dožívala,“ hovorí riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko.

Životnosť predchádzajúcej sa po tridsiatich rokoch pomaly končila a hrozilo, že do objektu začne zatekať. Novú tvorí tradičný drevený štiepaný šindeľ, ktorého na strechu s rozlohou zhruba 500 metrov štvorcových ručne nabili asi 25 000 kusov.

„My sme tu za posledných šesť rokov preinvestovali niekoľko desiatok tisíc eur. Od výmeny expozícií, oplotenia, rekonštrukcie interiérov. Takže v súčasnosti je strecha posledná investícia a dom môže opäť niekoľko rokov vítať návštevníkov,“ doplnil Martinisko.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny