Na hlavný obsah

Rokovanie parlamentu na týždeň prerušia. Koalícia hľadá dohodu o navýšení štátneho rozpočtu

Spor vyriešime, verí premiér.

Rokovanie parlamentu na týždeň prerušia. Koalícia hľadá dohodu o navýšení štátneho rozpočtu
Na snímke Národná rada Slovenskej republiky. Foto: TASR

Koalícia si berie oddychový čas na vyjednávania o zmenách v rozpočte. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) prerušil v utorok 18. mája schôdzu parlamentu, koaličné rokovania o zvýšení deficitu v štátnom rozpočte a o zmenách pri kolúznej väzbe budú pokračovať.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) potrebuje ďalšie peniaze napríklad na vyplácanie pomoci ľudom zasiahnutých koronakrízou. Navrhuje preto zvýšiť výdavky o takmer 3,5 miliardy eur. Hoci tieto zmeny žiada prijať v expresnom tempe, proti sa stavia SaS. Z tohto dôvodu sa kľúčové hlasovania v parlamente o týždeň posunuli.

Viacerí poslanci potvrdili, že vyjednávania o rozpočte nepriniesli vytúženú dohodu. Miliardové navýšenie výdavkov a expresné tempo, ktoré diktuje minister financií, sa totiž stále nepozdáva SaS. Podľa zvyšku koalície je nutné. Inak by začiatkom leta došli štátu peniaze.

My sme minulý rok de facto spotrebovali asi o päť miliárd menej, ako bolo naplánovaných, to znamená, že nejde o nový dlh, o nový deficit, nazvime to prenos z minulého obdobia,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

SaS ďalšie vyjednávania víta

SaS po pondelkovej (17. 5.) niekoľkohodinovej koaličnej rade privítala ďalšie vyjednávania s tým, že sa rozpočet nasilu neláme cez koleno. Liberáli preto pripúšťajú ústupky a už aj možné navýšenie deficitu, nie však o 3,5 miliardy eur, ako presadzuje Matovič. Schodnou cestou by bola podľa nich nižšia suma – aká, zatiaľ nie je známe.

Asi by som sa v tomto momente vyhol konkrétnej sume, no vieme si predstaviť zmysluplnú sumu, zmysluplné výdavky, ktorých význam je, že viac pomôžu ako poškodia,“ vysvetlil predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Deti našich detí

Minister financií chce peniaze použiť nielen na ďalšiu pomoc ľuďom zasiahnutých pandémiou, ale aj ako aj rezervu pred prípadnou treťou vlnou. Ďalšie výdavky majú ísť na chod štátu. „V prvom rade nám ide o to, aby sme boli rozpočtovo zodpovední a aby sme potom tie peniaze následne vedeli ušetriť. Určite sa nebudú míňať nadmieru,“ prisľúbil šéf klubu OĽANO Michal Šipoš.

Bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) hovorí o ďalšej kríze v koalícii, rovnako tak vníma vynútenú prestávku, ktorú si strany v súvislosti s rozpočtom zobrali. „Deficit na úrovni 10 %, to je grécka cesta, po nás potopa, dlhy budú splácať ešte deti našich detí.“

Premiér Eduard Heger (OĽANO) uviedol, že ak má prerušenie schôdze pomôcť k upokojeniu situácie, považuje to za dobrý rok. „Pre mňa je dôležité, aby vláda bola stabilná a dôverujúca si,“ doplnil predseda vlády s tým, že „spory sú na to, aby sa riešili.“ Verí, že tento vyriešia tak, aby vláda slúžila občanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko