Na hlavný obsah

Rozpočet koalíciu nerozdelí. Partneri sa zmierili s tým, že SaS návrh nepodporí

Návrh zákona o navýšení rozpočtových výdavkov ide do druhého čítania.

Rozpočet koalíciu nerozdelí. Partneri sa zmierili s tým, že SaS návrh nepodporí
Minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: SITA

Koalícia nedokázala nájsť dohodu o navýšení výdavkov rozpočtu, spor medzi ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) a stranou SaS ale nebude mať vnútrokoaličnú dohru. Partneri sa zmierili s tým, že liberáli návrh z dielne rezortu financií nepodporia. Navýšiť rozpočet by sa mohlo podariť aj bez ich hlasov.

O návrhu poslanci rokovali počas štvrtkovej (27. 5.) schôdze, pri večernom hlasovaní ho poslali do druhého čítania. Za hlasovalo 77 zo 132 prítomných poslancov, proti bolo 45, zdržalo sa 9 a nehlasoval jeden z prítomných zákonodarcov. Novela zákona o štátnom rozpočte na rok 2021 hovorí o navýšení výdavkov rozpočtu o takmer 3,4 miliardy eur.

Medzi poslancami, ktorí sa hlasovania zdržali, boli poslanci za stranu SaS. Predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) pred hlasovaním skonštatoval, že takto nastavenú novelu zákona nemôžu podporiť, Matovič to označil za populizmus.

Je možné, že výdavky budú ešte vyššie

Výdavky týkajúce sa pandémie by sa mali zvýšiť o 2,404 miliardy eur a nepandemické výdavky by mali stúpnuť o 984,1 miliónov eur. Pôvodne rozpočet počítal s pandemickou rezervou vo výške viac ako jednej miliardy eur, tá sa však pre nepriaznivý vývoj epidemickej situácie už minula. Podľa rezortu financií je preto potrebné ju dofinancovať. Po tejto úprave sa tak ráta na tento rok s celkovým deficitom verejnej správy 9,9 % HDP, pôvodne schválený deficit pritom počítal s úrovňou 7,4 % HDP.

Je možné, že sa výdavky ešte pozmeňovacím návrhom zvýšia na približne 3,8 miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika