Na hlavný obsah

Rudno nad Hronom sa spamätáva z katastrofy, premiér prisľúbil peniaze zo svojej rezervy

Záchranné zložky zasahovali celú noc.

Rudno nad Hronom sa spamätáva z katastrofy, premiér prisľúbil peniaze zo svojej rezervy
V pondelok 17. mája okolo štvrtej hodiny popoludní v obci Rudno nad Hronom v žarnovickom okrese roztrhlo protivodňovú hrádzu a do obce sa liali hektolitre vody. Prívalová vlna strhla všetko, čo jej stálo v ceste. Zaplavila domy, strhla autá a prístrešky. Niekoľko ľudí muselo dočasne opustiť svoje domovy. Foto: RTVS

V Rudne nad Hronom sa situácia v utorok (18. 5.) upokojila. Záchranné zložky pracovali počas celej noci a podarilo sa im spriepustniť tok rieky, následky povodne stále odstraňujú. V obci od rána zasadal krízový štáb a navštívil ju aj predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a ďalší členovia vlády.

Premiér a členovia kabinetu si na mieste pozreli následky povodne. „Som rád, že na mieste už boli prítomné zložky, ktoré pomáhajú občanom, pretože toto sú ťažké chvíle,“ vyhlásil Heger s tým, že situácia v obci je naozaj vážna.

Škody vznikli na majetku obce aj samotných občanov, zatiaľ nie sú presne vyčíslené. „Je to čerstvé, ešte to nemáme spočítané,“ poznamenal starosta Rudna nad Hronom Marián Šurianský. „Okamžite, ako pán pán starosta vyčísli škody, ktoré nastali, uvoľním peniaze z rezervy premiéra, aby sme pomohli aj finančne,“ prisľúbil pomoc predseda vlády.

Škoda bude podľa Hegera rozsiahla a počas najbližšieho týždňa bude v obci veľká mobilizácia, aby sa odstránili dôsledky povodne. V obci sú znečistené studne a mnoho domov je aktuálne odpojených od plynu, ktorý bol tiež vedený korytom potoka.

Na mieste pomáha viac ako 50 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru aj Policajného zboru. Následky odstraňuje aj 31 vojakov. „Ostanú tu tak dlho, ako bude treba,“ dodal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že jeho rezort je pripravený poskytnúť aj ďalších vojakov a techniku v prípade, že to bude potrebné.

Za katastrofu zrejme môže zlý technický stav hrádze

Ku katastrofe došlo v pondelok (17. 5.) popoludní, keď sa pretrhla protipovodňová hrádza. Obec zaliala voda a prívalová vlna pripravila o život bývalého starostu. Ďalšie obete na životoch z Rudna nehlásili.

„Súhra, ktorá tu nastala, spočívala v tom, že prišla prílivová vlna a pravdepodobne táto stavba nebola vo vyhovujúcom technickom stave,“ skonštatoval štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča. Dôvod pretrhnutia hrádze budú podľa neho ďalej zisťovať. Za dôležité považuje identifikovať aj do budúcnosti ďalšie takéto stavby, aby sa podobný scenár neopakoval.

Voda z pretrhnutej hrádze zaliala pivnice rodinných domov, strhla autá a prístrešky a zdevastovala pozemky miestnych obyvateľov, niektorí museli dočasne opustiť svoje domovy. „Podobná veľká povodeň ako je teraz, bola v roku 1994, keď ešte nebola vybudovaná protipovodňová hrádza,“ uviedol pre Ranné správy Šurianský.

Vo väčšine domov aktuálne nefunguje plyn a netečie pitná voda, funguje iba elektrická energia. V okrese Žarnovica stále platí druhý stupeň výstrahy pred povodňami a prúd vody na miestnom potoku je v Rudne nad Hronom stále silný. Situáciu na mieste sleduje redaktor RTVS Peter Mútňan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko