Na hlavný obsah

Ruská rozviedka GRU mala sídlo aj v Alpách, píšu Francúzi

Nie je známe, či sa tam ruskí agenti naďalej zdržiavajú.

Ruská rozviedka GRU mala sídlo aj v Alpách, píšu Francúzi
Na snímke Ruský prezident Vladimir Putin pri príležitosti 100. výročia založenia vojenskej rozviedky GRU a Savojské Alpy. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Jednotka ruskej vojenskej rozviedky GRU, ktorá je spájaná s výbuchmi v muničných skladoch v českých Vrběticiach z roku 2014, mala základňu vo Francúzsku, a to v horských strediskách Savojských Álp a na stredomorskej riviére. Informoval o tom v pondelok (10. 5.) český spravodajský portál ČT24 s odvolaním sa na francúzske spravodajské služby.

Ruskí agenti mali podľa denníka Le Monde v rokoch 2014-2018 základňu v lyžiarskych strediskách Évian-les-Bains na južnom brehu Ženevského jazera a Chamonix-Mont-Blanc. „Voľba severného Savojska ako základne súvisí aj s blízkosťou švajčiarskej Ženevy, ktorá spolu s letiskom predstavuje akúsi ‚čiernu dieru‘,“ priblížil Jacques Follorou, odborník na spravodajské služby pôsobiaci v Le Monde.

Narážal na to, že letisko má jeden východ do Francúzska a druhý do Švajčiarska. Medzi 15 členov skupiny 21 955 ruskej vojenskej rozviedky patrili i Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin – obvinení z výbuchov vo Vrběticiach.

To, či sa ruskí agenti naďalej zdržiavajú na francúzskom území, nie je známe. Okrem Álp sa často vyskytovali i v okolí mesta Nice, kde žije početná ruská komunita.

Follorou ďalej uviedol, že Paríž len zriedkavo pristupuje k eskalácii diplomatických vzťahov s Moskvou pre špionážne aféry. Ako príklad uviedol útok na Sergeja Skripaľa z roku 2018 v Salisbury, v dôsledku ktorého boli po celom svete vyhostené tri stovky ruských diplomatov, no Paríž museli opustiť len štyria zamestnanci ruského veľvyslanectva.

„Zvyčajne kontaktujú ruskú stanu s informáciami, ktoré majú a vyjednávajú o tom, ako to vyriešiť a čo môžu dostať späť,“ poznamenal novinár s tým, že sa to netýka len oblasti tajných služieb, ale aj sféry ekonomiky či diplomacie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet