Na hlavný obsah

Rusko chce čeliť hrozbe zo strany NATO. Na západe rozmiestni nové jednotky

Vojenským útvarom smeruje aj 2 000 nových kusov zbraní.

Rusko chce čeliť hrozbe zo strany NATO. Na západe rozmiestni nové jednotky
(Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Ruská armáda rozmiestni na západe krajiny dvadsať nových jednotiek. Ich úlohou bude čeliť rastúcej hrozbe, ktorú podľa Moskvy predstavuje Severoatlantická aliancia (NATO). Po stretnutí s najvyššími armádnymi predstaviteľmi to v pondelok (31. 5.) oznámil minister obrany Sergej Šojgu.

Za hrozby označil rastúci počet letov amerických strategických bombardérov v blízkosti ruských hraníc, nasadzovanie bojových lodí NATO, ako aj stále častejšie a masovejšie cvičenia ozbrojených síl aliancie.

Takéto kroky „ničia medzinárodný bezpečnostný systém a nútia nás prijať relevantné protiopatrenia“, povedal Šojgu. „V Západnom vojenskom okruhu do konca roka vytvoríme ďalších dvadsať jednotiek a formácií,“ dodal minister. Vojenské útvary na západe Ruska si podľa neho tento rok už objednali dvetisíc kusov nových zbraní.

Ruské vojská pri Ukrajine vyvolali obavy

Rozsiahle cvičenia ruskej armády na juhu a juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou minulý mesiac vyvolali obavy v Kyjeve aj na Západe. Moskva po skončení manévrov väčšinu vojakov stiahla na domovské základne. Vojenská technika však zostala na mieste, aby bola k dispozícii pre ďalšie cvičenia, ktoré plánuje Rusko uskutočniť v septembri v spolupráci so svojím spojencom Bieloruskom. Šojgu dodal, že prípravy na manévre, ktoré majú „výlučne obranný charakter“, sú vo finálnej fáze.

Po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, prepukli boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a Moskvou podporovanými separatistami na východe Ukrajiny. Konflikt si doteraz vyžiadal viac ako 14 000 ľudských životov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet