Na hlavný obsah

Rusko vyhostí rumunského diplomata, je to odpoveď na podobný krok Bukurešti

Na opustenie Ruskej federácie dostal tri dni.

Rusko vyhostí rumunského diplomata, je to odpoveď na podobný krok Bukurešti
Na snímke rumunský policajt stráži ruské veľvyslanectvo v Bukurešti. Foto: TASR/AP

Rusko vyhlásilo za nežiaducu osobu jedného z diplomatov rumunského veľvyslanectva v Moskve. Ruské ministerstvo zahraničia to oznámilo v utorok (11. 5.) a tento krok označilo ako odvetu za nedávne vyhostenie ruského diplomata z Rumunska.

Ministerstvo spresnilo, že sa vyhostenie týka vojenského atašé rumunskej ambasády kapitána G. Ilieska, ktorý má územie Ruskej federácie opustiť v trojdňovej lehote. „Tento krok urobila ruská strana v reakcii na nepodložené rozhodnutie rumunskej strany z 26. apríla označiť za nežiaducu osobu zástupcu vojenského atašé na ruskom veľvyslanectve v Bukurešti,“ citovala agentúra TASS zo zverejneného vyhlásenia.

Ruského diplomata obvinili zo špionáže

Rumunsko vyhosteného zástupcu ruského vojenského pridelenca Alexeja Grišajeva obvinilo zo špionáže. Z tejto činnosti Grišajeva údajne usvedčujú zverejnené snímky, ktoré ho zachytávajú pri preberaní utajovaných skutočností od rumunského zdroja.

Vyhostenie sa odohralo v širšom kontexte aprílových udalostí, keď boli z krajín východného krídla Európskej únie vypovedaní ruskí diplomati obvinení z vyzvedačstva či v reakcii na sabotáže vykonané v muničných skladoch v Českej republike a Bulharsku.

O vyhostení Grišajeva pôvodne informovala agentúra AFP ako o akte solidarity s Českom, ktoré sa v polovici apríla dostalo do roztržky s Moskvou pre výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014. Neskôr rumunský premiér Florin Citsu spresnil, že krok sa nemusí nutne vykladať ako „solidárna reakcia“. Rozhodnutie by podľa neho Bukurešť urobila tak či tak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet