Na hlavný obsah

Ružomberská firma spustila výrobu na novom papierenskom stroji

Investovala 370 miliónov eur.

Ružomberská firma spustila výrobu na novom papierenskom stroji
Spoločnosť Mondi SCP spustila v Ružomberku nový stroj na výrobu kartónového papiera. Foto: TASR

Výrobu 300 000 ton kartónového papiera si sľubujú od prevádzky nového papierenského stroja PS 19 v spoločnosti Mondi SCP. Podľa predsedu predstavenstva Miloslava Čurillu tak firma prekonala hranicu výroby milióna ton papiera ročne. Nový stroj, na ktorom sa budú vyrábať dva druhy kartónového papiera, je súčasťou programu veľkej modernizácie spoločnosti za posledné dva roky vo výške 370 miliónov eur.

„Je to pre náš závod veľký míľnik a sme veľmi vďační, že sme dokázali zvládnuť takú veľkú investíciu aj v čase pandémie COVID-19. V špičke sme mali na stavbe okolo 850 dodávateľov denne. S podporou našich akcionárov, vlády a našich kolegov sme boli schopní uskutočniť tento komplexný projekt bezpečne a efektívne,“ uviedol prezident Mondi SCP Bernhard Peschek.

Na snímke zľava minister hospodárstva SR Richard Sulík a predseda predstavenstva Mondi SCP Miloslav Čurilla pri prehliadke papierenského stroja v Mondi SCP Ružomberok.Foto: TASR
Foto: TASR

Nový papierenský stroj, ktorý bol od januára vo fáze komplexného testovania, si pozrel aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „Toto sú radostné okamihy, keď sa takýto moderný stroj podarí nainštalovať na Slovensku. Stroj patrí k najmodernejším na svete, čo zabezpečí, aby sme silnou priemyselnou krajinou zostali aj do budúcna. Najbližších 50 rokov budeme mať zabezpečenú vysoko modernú výrobu v segmente obalového papiera, ktorého spotreba rastie,“ poznamenal Sulík.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Predseda predstavenstva Mondi SCP pripomenul, že výroba papiera v Ružomberku má veľmi dlhú históriu. „Dostupnosť surovín, ako je drevo, voda a energie v blízkom okolí, ale aj mnoho miestnych skúsených pracovníkov, mali pozitívny vplyv na rozvoj závodu. Sme hrdí na to, že v tejto tradícii môžeme pokračovať vytvorením 125 nových stálych pracovných miest, ktoré budú mať pozitívny dopad na miestnu komunitu,“ skonštatoval Čurilla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika