Na hlavný obsah

Rýchle šírenie koronavírusu v Indii môže pocítiť aj Západ, v krajine je mnoho podnikov zatvorených

Pandemická situácia ovplyvňuje indický priemysel.

Rýchle šírenie koronavírusu v Indii môže pocítiť aj Západ, v krajine je mnoho podnikov zatvorených
Na snímke zdravotník upevňuje pacientovi kyslíkovú masku. Foto: SITA/AP

Indický kmeň koronavírusu sa dostal na zoznam takzvaných obzvlášť znepokojujúcich. Zaradila ho tam Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá upozorňuje na jeho rýchle šírenie. Pandemická situácia v Indii výrazne ovplyvňuje tamojší priemysel, čo môžu pocítiť viaceré odvetvia aj v západnom svete.

V Indii za uplynulý deň zaznamenali takmer 330 000 nových infikovaných. V máji je to zatiaľ najnižší denný prírastok. Z krajiny však stále pochádza každá tretia osoba, ktorá na svete zomrela s koronavírusom. Vyčíňa tam takzvaný indický kmeň, ktorý WHO označila ako znepokojujúci.

Podľa jej predstaviteľov sa rýchlejšie šíri a je možné, že je odolnejší proti vakcínam. Experti tiež upozorňujú, že sa treba mať na pozore pred hubovou infekciou dýchacích ciest, ktorá sa v Indii u pacientov s covidom objavuje.

Zatvorené fabriky

Problémom začína okrem indického zdravotníctva čeliť aj tamojšia ekonomika. Mnohé fabriky a výrobné haly zostávajú zatvorené alebo v nich pre šíriacu sa infekciu pracuje len časť zamestnancov. Zasiahnuté sú automobilky, výrobcovia oblečenia a tiež mobilných telefónov, ktorí nemajú prístup k súčiastkam.

India ako takzvaná svetová lekáreň čelí komplikáciám aj pri výrobe liekov a vakcín, ktorých zvyčajne produkuje asi dve tretiny z celosvetového objemu. Mnohí analytici upozorňujú, že tamojšia situácia sa môže premietnuť na medzinárodnom trhu.

Vplyv aj na lodnú dopravu

„Celosvetovo máme veľké oživenie, USA sú v boome, aj európsky priemysel je na tom veľmi dobre, fabriky chcú veľa vyrábať, ale majú problémy s dodávkami. Problémom môže byť aj toto, že v niektorej krajine to ´vybuchne´ a potom je problém s dodávkami niektorých špecifických komponentov,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Michal Lehuta, makroekonóm VÚB.

Pandemická situácia v Indii môže výrazne ovplyvniť aj lodnú dopravu, ktorou sa prepravuje 80 percent svetového tovaru. Výraznú časť námorníkov tvoria Indovia a tí majú momentálne zákaz vstupu do mnohých krajín, čo môže sektor značne ochromiť a ceny produktov v reakcii stúpnu. Mnohí vidia riešenie vo vakcinácii posádok, čo však nie je jednoduché, keďže často prebývajú celé mesiace na otvorenom mori.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet