Na hlavný obsah

Sagana potrestali za zastrašovanie. O body v boji o cyklámenový dres neprišiel

Zaplatí tisícovú pokutu.

Sagana potrestali za zastrašovanie. O body v boji o cyklámenový dres neprišiel
Slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: TASR/AP

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) potrestala elitného slovenského jazdca Petra Sagana z tímu Bora Hansgrohe pokutou 1 000 švajčiarskych frankov a zrážkou 50 bodov v rebríčku UCI za konanie vo štvrtkovej (27. 5.) 18. etape na pretekoch Giro d’Italia. Podľa komuniké organizátorov podujatia si 31-ročný Žilinčan vyslúžil trest za „zastrašovanie, resp. iné nevhodné správanie voči iným jazdcom“.

Aby nebol únik

Sagan dostal trest údajne za to, že počas úvodných desiatok kilometrov štvrtkovej etapy, keď sa Bora snažila kontrolovať preteky, aby sa jeho súperi z bodovacej súťaže nedostali do úniku, blokoval niektorých pretekárov. Informoval o tom portál cyclingnews.com.

Dobrou správou pre Slováka a stajňu Bora Hansgrohe je skutočnosť, že slovenský cyklista neprišiel o body v súťaži o cyklámenový dres určený pre lídra bodovacej súťaže. Stále tak vedie s náskokom 22 bodov pred Talianom Davidem Cimolaiom (Israel Start-Up Nation) a 25 bodov pred Fernandom Gaviriom (UAE Emirates) z Kolumbie.

V spomenutej 18. etape, ktorá merala 231 km a bola najdlhšou na tohtoročnom Gire, jazdil Sagan v pelotóne. Do cieľa prišiel v hlavnom poli s mankom 23:30 min na víťazného Alberta Bettiola (EF Education-Nippo) z Talianska. Víťaz vzišiel z 23-členného úniku, ktorý sa sformoval počas úvodných 60 km štvrtkovej etapy. Dlhých 179 km pred cieľom sa na čelo hlavnej skupiny dostali Sagan s tímovým kolegom Davidom Ossom a Filippom Gannom (Ineos Grenadiers), aby kontrolovali dianie na čele pelotónu a zamedzili ďalším únikom. V hlavnej skupine totiž boli všetci priami konkurenti Sagan v bodovacej súťaži.

Taktika Bory vyšla na jednotku

Keďže Giro s končí už v nedeľu (30. 5.) časovkou jednotlivcov, v praxi slovenskému jazdcovi stačí už len prísť do cieľa a získa spomenutý cyklámenový dres. V piatok a v sobotu sú na programe horské etapy a neudeľujú sa v nich dostatočné body na to, aby sa pred Sagana ešte dostal niektorý z konkurentov.

„Štvrtková etapa bola dôležitá, kľúčom bolo nestratiť náskok v boji o cyklámenový dres. Šprintérov, ktorí sú v popredí klasifikácie bodovacej súťaže, sme mali pod kontrolou a udržali si tento dres,“ zhodnotil Peter Sagan podľa webu cyclingnews.com.

Viac pridal športový riaditeľ stajne Ján Valach: „Šlo o poslednú etapu, kde mohli nastať zmeny v boji o cyklámenový dres. Našou stratégiou bolo, aby únik prišiel úspešne až do cieľa alebo, ak by na tom mali záujem aj iné tímy, držať sa na dištanc a pripravovať sa na záverečný šprint.“

Podľa Valacha jazdci zoskupenia Bora-Hansgrohe dokonale splnili cieľ, s ktorým do etapy vstupovali. „Celý tím bol silný a pripravený na všetky možné scenáre vrátane boja o etapové víťazstvo. Každý náš jazdec tvrdo pracoval v úvodnej časti etapy a napokon odskočila veľká skupina,“ komentoval.

Náskok úniku počas priebehu etapy rástol až na 23:30 min v cieli, čo Saganovi a jeho tímu vyhovovalo. Víťazný Bettiol okrem etapového triumfu získal aj 50 bodov, Sagan však neohrozil. „Keďže na šprintérskej prémii nebodoval žiadny z priamych konkurentov, mali sme výhodu, že sme mohli v pokoji jazdiť. Neobávali sme sa, že únik odskočí až príliš, keďže všetci špurtéri boli v pelotóne. Peter bol dostatočne chránený až do cieľa, udržal si teda dres pre lídra bodovacej súťaže. A to nás pred dvoma horskými etapami teší,“ uzavrel Valach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport