Na hlavný obsah

SaS bude iniciovať mimoriadny poslanecký prieskum v pozemkovom fonde

Zatknutie Bartošovej považuje za varovný prst pre koalíciu.

SaS bude iniciovať mimoriadny poslanecký prieskum v pozemkovom fonde
Na snímke vľavo Gabriela Bartošová pri príchode na Špecializovaný trestný súd v Pezinku 22. mája 2021. Foto: TASR

Strana SaS plánuje iniciovať mimoriadny poslanecký prieskum v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Dôvodom sú podozrenia z korupcie, na ktorých sa mala podieľať aj nová generálna riaditeľka Gabriela Bartošová. Pre korupčnú kauzu SPF skončilo v sobotu (22. 5.) po rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vo väzbe sedem osôb. Medzi nimi aj Bartošová, ktorá sa v sobotu ráno zároveň vzdala funkcie.

„Obvinenie a zadržanie viacerých osôb,vrátane generálnej riaditeľky SPF pre podozrenia z korupčnej trestnej činnosti, vrhajú zlé svetlo na SPF. Napriek zmene vládnej garnitúry, pretrváva aj naďalej podozrenie, že kšefty s pozemkami pokračovali aj naďalej,“ vyhlásila poslankyňa za SaS Jarmila Halgašová. Zatknutie nominantky ministra pôdohospodárstva považuje za varovný prst pre súčasnú vládnu koalíciu. „Padni komu padni tak musí byť zásada, od ktorej neupustíme. Aj preto považujeme za dôležité iniciovať poslanecký prieskum v SPF,“ uviedla.

Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová pripomína minuloročný parlamentný výbor k výročnej správe SPF za rok 2019. „Už vtedy sme na tlačovej besede hovorili, že je nutné, aby Najvyšší kontrolný úrad urýchlene konal a spravil hĺbkovú kontrolu, kde preverí činnosť SPF,“ zhodnotila. Kontrola sa podľa nej mala sústrediť najmä na nájmy pozemkov, zastupovania štátu pri prideľovaní poľovných revírov, na reštitúcie pozemkov, na pozemkové úpravy či na rôzne ekonomické činnosti. „Zadržanie bývalých, ale aj terajších čelných predstaviteľov SPF potvrdzuje, že naše volanie po bolo opodstatnené a správne,“ doplnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko