Na hlavný obsah

SaS chce škrtať výdavky v novele o štátnom rozpočte. Bojuje proti ľuďom, tvrdí Matovič

Minister to označil za vydieranie.

SaS chce škrtať výdavky v novele o štátnom rozpočte. Bojuje proti ľuďom, tvrdí Matovič
Na snímke podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Koaličná strana SaS chce škrtnúť 1,6 miliardy eur z návrhu o zvýšení výdavkov v štátnom rozpočte z dielne ministerstva financií. Povedal to v utorok (18. 5.) šéf tohto rezortu Igor Matovič (OĽANO). Ním navrhovaná novela ráta so zvýšením výdavkov o 3,4 miliardy eur. Liberáli chcú podľa Matoviča ušetriť peniaze napríklad pri pomoci reštauráciám a cestovnému ruchu, zárukách za úvery, pri zvyšovaní PN a OČR či platbách za vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech.

„Koaličný partner vydiera. Bojuje proti ľuďom a proti pomoci firmám,“ skonštatoval Matovič. SaS pritom podľa neho na konci bude musieť „stiahnuť chvost“ a zahlasovať za rozpočet. Priblížil, že diskusie by mohli prebehnúť na koaličnej rade po stredajšom (19. 5.) rokovaní vlády.

Expremiér tiež poznamenal, že na základe tohto „vydierania“ zo strany SaS v utorok nezasadal parlament. Šéfovi liberálov Richardovi Sulíkovi vyčítal, že ľudí a firmy si berie ako rukojemníkov svojho osobného boja. Matovič tiež upozornil, že viacero výdavkov, ktoré sú predmetom sporu medzi ním a SaS, sa týka aj už zazmluvnených kontraktov.

Ak by nastal scenár, že SaS nezahlasuje za zvýšenie výdavkov, za by podľa Matoviča nemali hlasovať ani poslanci OĽANO. „Odvtedy začneme viazať výdavky na ministerstvá. Celá pomoc ľuďom sa zastaví. Budú vedieť, kto je vinný,“ myslí si bývalý premiér.

Štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek uviedol, že neschválenie novely zákona o štátnom rozpočte je dokonca v záujme rezortu. „Budeme mať nižší dlh, budeme mať nižší deficit, ale je to v príkrom rozpore s tým, čo všetci zažívame,“ upozornil Klinek s tým, že štát vlani v rozpočte ušetril viac ako štyri miliardy eur.

„Čiastočne reštriktívnou politikou, ale predovšetkým tým, že sa nám posunula druhá vlna pandémie z minulého roka na tento rok,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika