Na hlavný obsah

SaS navrhuje zvýšenie viacerých príspevkov pre rodičov, bez zvyšovania daní

Rodičom majú pomôcť zosúladiť rodinný a pracovný život.

SaS navrhuje zvýšenie viacerých príspevkov pre rodičov, bez zvyšovania daní
Na ilustračnej snímke matka pomáha svojim deťom s domácimi úlohami. Foto: TASR

Zvýšenie rodičovskej dávky a náhradného výživného aj nový rodičovský príspevok, a to všetko bez navýšenia daňového zaťaženia. To je návrh koaličnej SaS, ktorá ho verejnosti predstavila vo štvrtok (6. 5.). „Hlavnú časť tohto návrhu sme predstavili koaličným partnerom už šesť mesiacov dozadu,“ informoval poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Peter Cmorej s tým, že návrh opäť predniesli aj na pondelkovej (3. 5.) koaličnej rade.

Reforma má ženy motivovať rodiť v mladšom veku aj pomôcť rodičom zosúladiť rodinný a pracovný život. V návrhu ide o reformu materského, rodičovského príspevku a tehotenského príspevku, ktoré strana navrhuje spojiť do jednej dávky, čo by systém vyplácania zjednodušil. Cmorej za podstatné označil, že „táto reforma obsahuje predvolebné priority každého koaličného partnera“.

Zvýšenie príspevku by mohli pocítiť aj vysokoškoláčky

Člen SaS a odborník na sociálne otázky Jozef Mihál upozornil, že problémom na Slovensku je nielen nízky počet novonarodených detí, ale aj priemerný vek ženy pri pôrode prvého dieťaťa. Ten je aktuálne okolo 30 rokov. „Jednou z úloh reformy je, aby sa ženy nebáli mať deti skôr ako v tridsiatke,“ podotkol. „Tieto ženy jednoducho nedokážu mať viac ako dve, možno tri deti, pretože to prvé dieťa prichádza neskoro,“ dodal.

Ako príklad Mihál uviedol vysokoškoláčky, ktoré nie sú nemocensky poistené, a tak nemajú nárok na materské, len na znížený rodičovský príspevok v hodnote 270 eur mesačne. „To je veľmi málo, preto posúvajú materstvo na vyšší vek,“ povedal Mihál a predstavil návrh navýšiť tento príspevok na 361 eur mesačne. „Nehovoríme nič iné, ako hovorí koaličný partner.“

Pomoc osamelým rodičom aj tým, ktorí pracujú

Ako ďalší problém vnímajú osamelých rodičov, najmä osamelé matky s deťmi. „Sú sociálne najzasiahnutejšia a najkritickejšia skupina na Slovensku,“ upozornil Mihál a dodal, že aj súčasná pandemická situácia poukazuje na náročnú situáciu najmä osamelých matiek. Tie dostávajú takzvané náhradné výživné, ktoré by chceli z aktuálnych asi 30 eur navýšiť aspoň na 130 eur mesačne.

Za dôležité považujú v SaS tiež reálne zosúladenie pracovného a rodinného života. „Chceme umožniť súbeh novej rodičovskej dávky a príjmu zo zamestnania,“ predstavil Mihál ďalší návrh s tým, že napríklad matke, ktorá si na zlepšenie situácie nájde nejakú prácu, nemôžu byť následne odobraté všetky príspevky. Zároveň navrhujú flexibilné čerpanie rodičovskej dávky, aby mohli rodičia sami rozhodovať o tom, kedy budú tieto peniaze čerpať. Navrhujú aj, aby bola dávka mierne vyššia v prípade, že sa o dieťa stará otec. Cmorej zároveň predstavil „návrh na premenovanie takzvanej materskej dovolenky na rodičovskú starostlivosť“.

Strana by chcela riešiť aj dostupnosť škôlok, ktorých je v súčasnosti málo a rodičov často stoja nemalé peniaze. Podľa Cmoreja aj to môže byť faktorom, pre ktorý sa rodičia rozhodujú pre menšie množstvo detí. Chcú preto zaviesť predĺženie rodičovského príspevku do šiesteho roku veku dieťaťa, ktorý by mohol byť vyplácaný súbežne s ďalším príjmom. Príspevok by pomohol rodičom platiť poplatky spojené so škôlkou a zároveň stimulovať trh s predškolskými zariadeniami a podnietiť tak vznik ďalších škôlok.

Čo to bude celé stáť?

Návrhy v strane vyčíslili na takmer 400 miliónov eur. Rodičovská dávka by znamenala ďalšie výdavky v hodnote 25 miliónov eur, náhradné výživné 18 miliónov eur a zvýšený rodičovský príspevok 75 až 300 miliónov eur. Pri poslednom spomínanom riešení v strane dúfajú, že by ho mohla preplácať Európska komisia prostredníctvom eurofondov, ako tomu bolo aj v predchádzajúcom programovom období.

„Dúfame, že koaliční partneri začnú normálne rokovať za rokovacím stolom,“ dodal Cmorej, ktorý uviedol, že navrhované riešenia by neznamenali ďalšie zvyšovanie daní. To je pre stranu SaS červená čiara, ktorú nemieni prekročiť. Štát má podľa nich stále k dispozícii takzvané skryté rezervy. „Pokiaľ je dohoda na tom, že ideme robiť prorodinnú politiku, tak si sadnime a poďme hľadať skryté rezervy,“ konštatoval a kritizoval návrhy prostredníctvom statusov na sociálnej sieti. Mihál doplnil, že v tomto prípade nejde o „bomba nápady, ktoré sľubujú efekt už zajtra“, ale ich dosah by sa mohol ukázať vo viacerých oblastiach v priebehu niekoľkých rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika