Na hlavný obsah

SaS nie je proti navýšeniu rozpočtu. Sulík vyzýva na odbornú diskusiu

Nedá sa fungovať systémom miliarda sem, miliarda tam, hovorí.

SaS nie je proti navýšeniu rozpočtu. Sulík vyzýva na odbornú diskusiu
Podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: SITA

„Nie sme proti zvýšeniu výdavkov štátneho rozpočtu. Považujeme však za potrebné k nemu pristupovať s maximálnou zodpovednosťou.“ Povedal to v stredu (19. 5.) šéf koaličnej strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík v reakcii na slová ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý v utorok (18. 5.) obvinil liberálov, že „vydierajú“ pri novele o štátnom rozpočte. Expremiér predstavil položky, v ktorých chce SaS škrtnúť 1,6 miliardy eur z 3,4-miliardového návrhu o zvýšení výdavkov v ňom.

„Stojíme pred situáciou, kedy musíme zvýšiť výdavky štátneho rozpočtu – či už o 2 alebo 3,4 miliardy. Nedá sa fungovať systémom miliarda sem, miliarda tam. Súhlasíme s navýšením a s tým, aby položky, ktoré sa týkajú covidu, boli predmetom navýšenia, ale máme otázky, na ktoré sme zatiaľ nedostali odpoveď,“ skonštatoval Sulík.

Chápe, že pandémia spôsobila omnoho viac škôd, ako vláda odhadovala pri tvorbe rozpočtu na rok 2021. Odmieta však to, že v pondelok večer dostane „akýsi zoznam a mal o ňom v stredu hlasovať v skrátenom konaní“. „Takýto postup nesmie fungovať, musíme to robiť zodpovednejšie,“ podčiarkol. Dodal, že k nezastupiteľným úlohám ministra financií patrí to, že keď chce zvýšenie výdavkov v rozpočte, musí to vysvetliť na vláde a v parlamente. Toto sa podľa neho nestalo. „Diskusia musí byť poctivá a bude potrebovať nejaký čas,“ doplnil.

Pripomenul, že vláda v minulom rozpočte schválila rezervu vo výške jednej miliardy eur. „Nevidel som zoznam, ako sa tá rezerva minula,“ povedal. Podľa neho tiež nie je pravdivé tvrdenie Matoviča o tom, že SaS napokon „bude musieť stiahnuť chvost“ a zahlasovať za prezentované zvýšenie výdavkov.

Aby sa dopracovali k dohode s ministrom financií, očakáva odbornú diskusiu, kde „získame informácie, ktoré potrebujeme,“ na základe ktorých SaS bude vedieť zaujať konkrétne stanovisko.

Sulík tiež pripomenul Matovičove slová z októbra 2020, keď ešte ako premiér uviedol, že sa ide venovať odškodňovaniu ľuďom zasiahnutých pandémiou. „Nebolo z toho nič,“ poznamenal s tým, že návrh odškodňovacieho zákona na vláde trikrát ako minister hospodárstva predložil a trikrát ho Matovič zamietol. Odškodňovací zákon podľa Sulíka patrí do položiek súvisiacich s pandémiou, SaS ho preto podporí.

Na otázku, či SaS bude žiadať odchod Matoviča z postu ministra financií, Sulík priamo neodpovedal. „Toto sú veľmi vážne rozhodnutia,“ podotkol s tým, že pôjde o prípadné rozhodnutie celej strany. „To nie je len tak a nechcem tu ľahkovážne nič viac hovoriť.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika