Na hlavný obsah

SAV sa dočká transformácie, vláda schválila dve potrebné novely

Akadémii vied umožnia samostatne hospodáriť.

SAV sa dočká transformácie, vláda schválila dve potrebné novely
Na snímke budova Slovenskej akadémie vied (SAV), v ktorej sídli Predsedníctvo SAV na Štefánikovej ulici v Bratislave 11. februára 2019. Foto: TASR

Slovenská akadémia vied (SAV) bude môcť prejsť dlhoočakávanou reformou, ktorú sľubovali už minulé vlády. Súčasný kabinet na svojom stredajšom (26. 5.) rokovaní schválil dve novely zákonov, ktoré túto transformáciu umožnia.

„Po schválení navrhovanej legislatívy parlamentom budú môcť ústavy SAV hospodáriť samostatne, jednoduchšie spolupracovať s univerzitami aj komerčnými firmami či ponúkať atraktívnejšie podmienky pre mladých vedcov,“ informoval rezort školstva.

Štátny tajomník ministerstva Ľudovít Paulis po rokovaní vlády dodal, že novely umožnia zmenu ústavov Slovenskej akadémie vied zo štátnych alebo príspevkových inštitúcií na verejné výskumné inštitúcie. „Je to forma vhodnejšia pre organizáciu zabezpečujúcu verejný záujem a špeciálne šitá na mieru zabezpečovania tohto záujmu v oblasti výskumu, vývoja, vedy a techniky,“ uviedol.

Ústavy SAV sa ako verejné výskumné inštitúcie automaticky stanú súčasťou ekosystému evidencie a hodnotenia výskumnej činnosti podobne ako vysoké školy. Vďaka tomu budú mať lepšiu možnosť flexibilne sa zapájať do výskumno-vývojového ekosystému, spolupracovať s vysokými školami aj s jednotlivými firmami v rámci podnikového vývoja a inovácií. „Verím, že výsledkom bude to, že SAV a jej ústavy budú vedieť lepšie napĺňať svoju funkciu, teda dodávať verejnosti, a v spolupráci s verejnosťou, výskumné a vedecké výsledky,“ doplnil Paulis.

O transformáciu ústavov SAV sa pokúšala už predchádzajúca vláda, proces sa však zablokoval. Nové vedenie ministerstva školstva založilo prípravu premeny na intenzívnej komunikácii s akademickými partnermi, najmä snemom, predsedníctvom aj samotnými ústavmi SAV. Predseda SAV Pavol Šajgalík schválenie noviel víta a vníma ho ako „významnú etapu na ceste k zaradeniu Slovenskej akadémie vied medzi štandardné vedecké inštitúcie v rámci európskeho výskumného priestoru“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko