Na hlavný obsah

Šéf parlamentu Kollár zvolal mimoriadnu schôdzu k stretnutiu v SIS-ke

Schôdza sa má začať v stredu ráno.

Šéf parlamentu Kollár zvolal mimoriadnu schôdzu k stretnutiu v SIS-ke
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zvolal mimoriadnu schôdzu k stretnutiu najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Začať sa má v stredu (26. 5.) o 9.00 h. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa šéfa parlamentu Michaela Jurcová.

Jediným bodom programu má byť „návrh skupiny poslancov NR SR na prijatie uznesenia NRSR k vážnym podozreniam z politického ovplyvňovania a manipulácie postupu orgánov činných v trestnom konaní“.

Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD. Chce, aby na nej premiér Eduard Heger (OĽANO) vysvetlil „tajné stretnutie“ predstaviteľov štátu v SIS. Hovorí o rozklade právneho a demokratického štátu i o ovplyvňovaní vyšetrovania viacerých káuz. Namieta, že na stretnutí sa mali politickí predstavitelia rozprávať o živých prípadoch.

Nie tajné, neobvyklé, tvrdí premiér

Na vysvetlenie stretnutia premiéra vyzýva aj mimoparlamentná strana Hlas-SD. Jej nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho apelovali na koalíciu, aby schôdzu umožnila.

Na stretnutí na pôde SIS v pondelok 17. mája sa malo zúčastniť približne desať ľudí vrátane najvyšších ústavných činiteľov. Témou malo byť podozrenie, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované. Médiá informovali, že v tejto súvislosti sa mal spomínať aj prípad exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Premiér v pondelok 24. mája v Rádiu Expres uviedol, že stretnutie nebolo tajné, ale neobvyklé a že na ňom stretli „prijímatelia spravodajských informácií,“ preto tam nebol napríklad zástupca koaličnej strany SaS.

Saloň zvolal aj výbor

Odmietol tiež , že by sa stretnutie týkalo bývalého šéfa SIS alebo iných vyšetrovaných živých prípadov. Stretnutie sa podľa jeho slov uskutočnilo z jeho iniciatívy, aby sa predstavitelia štátu oboznámili s podrobnosťami o určitých spravodajských informáciách.

Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Marián Saloň (Smer-SD) zároveň zvolal mimoriadne zasadnutie výboru na stredu (26. 5.) ráno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko