Na hlavný obsah

Šéfredaktorka agentúry AP žiada vyšetriť bombardovanie budovy, kde sídlili médiá

Od izraelskej vlády chce jasné dôkazy o oprávnenosti útoku.

Šéfredaktorka agentúry AP žiada vyšetriť bombardovanie budovy, kde sídlili médiá
Ľudia prehľadávajú ruiny budovy, v ktorej mala svoje kancelárie tlačová agentúra AP, televízia al-Džazíra a ďalšie zahraničné médiá, po izraelských náletoch v Gaza City 16. mája 2021. Foto: TASR/AP

Sally Buzbeeová, výkonná šéfredaktorka agentúry Associated Press (AP), v nedeľu (16. 5.) požiadala o nezávislé vyšetrovanie izraelského leteckého útoku v pásme Gazy, pri ktorom bola v sobotu zničená budova, kde mala kancelárie tlačová agentúra AP a ďalšie zahraničné médiá.

Izraelská vláda má podľa Buzbeeovej predložiť jasné dôkazy, ktoré preukážu oprávnenosť útoku na túto budovu, uvádza agentúra Reuters. Izraelská armáda dala novinárom AP a ďalším osobám približne jednu hodinu na evakuáciu budovy. Militantné hnutie Hamas podľa armády túto budovu využívalo ako kancelárie spravodajskej služby a na vývoj zbraní, píše AP. Agentúra dodáva, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu takisto uviedol, že v budove sídlili kancelárie spravodajskej služby hnutia Hamas.

Zničené kancelárie 23 médií

Hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus povedal, že Izrael dôkazy pre USA zhromažďuje. Nemohol však sľúbiť, že ich poskytne v priebehu dvoch dní. Buzbeeová uviedla, že AP má v budove kancelárie už 15 rokov, no nikdy nemala informácie o tom, že by sa v budove mohli nachádzať príslušníci hnutia Hamas. Fakty musia byť podľa jej slov predložené.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) požiadala Medzinárodný trestný súd (ICC), aby bombardovanie tejto budovy Izraelom vyšetroval ako možný vojnový zločin.

Podľa RSF boli za posledný týždeň v Pásme Gazy zničené kancelárie 23 zahraničných či miestnych médií. Táto medzinárodná mimovládna organizácia v sťažnosti k ICC uviedla, že izraelská armáda „zámerne cieli na mediálne organizácie a zámerne ničí ich vybavenie“. Tieto útoky podľa RSF „znižujú či ničia kapacitu médií informovať verejnosť“.

Konflikt má takmer 200 obetí

Vzájomné ostreľovanie Izraela a Pásma Gazy trvá už týždeň, počas ktorého sa tiež v mnohých izraelských mestách stretávajú radikálne skupiny Arabov a Židov. Táto eskalácia izraelsko-palestínskeho konfliktu je najhoršia od roku 2014 a vyžiadala si zatiaľ približne dvesto obetí. Podľa palestínskych zdravotníkov zomrelo v Pásme Gazy k nedeľnému večeru 197 ľudí, vrátane desiatok žien a maloletých, zhruba 1 200 ľudí bolo zranených. Hamas a Islamský džihád uviedli, že medzi mŕtvymi je 20 ich príslušníkov, izraelská armáda ale tvrdí, že počas týždňa zabila oveľa viac teroristov z týchto organizácií.

Súčasné ostreľovanie začal Hamas a ďalšia teroristická skupina Islamský džihád, na čo Izrael odpovedal masívnymi náletmi. Ostreľovaniu predchádzali viacdňové strety Palestínčanov s izraelskou políciou v Jeruzaleme, kde napätie eskalovalo počas ramadánu. Prispelo k nemu aj očakávanie verdiktu odvolacieho súdu ohľadom vysťahovania desiatok palestínskych rodín zo štvrte vo východnom Jeruzaleme, do ktorých domov sa mali nasťahovať židovskí osadníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet