Na hlavný obsah

Seniorské nákupné hodiny sú minulosťou, zaočkovaní nemusia ísť do karantény (+mapa)

Väčšina okresov je ružových.

Seniorské nákupné hodiny sú minulosťou, zaočkovaní nemusia ísť do karantény (+mapa)
Nákup potravín. Foto: TASR

Odbitím pondelkovej (10. 5.) polnoci prešlo Slovensko v rámci celonárodného limitu v covidovom automate do ružovej fázy, a teda je v prvom stupni varovania. Táto charakteristika bude platiť pre väčšinu (44) slovenských okresov, ktoré sú zafarbené do ružova. Krajina je naďalej bez čiernych okresov (IV. stupeň varovania) a už takmer aj bez bordových okresov (III. stupeň varovania). Od pondelka sú bordové iba dva – Myjava a Považská Bystrica. V červenej farbe (II. stupeň varovania) je 33 okresov.

Zákaz vychádzania

V červených a ružových okresoch cez deň do 21.00 h nie je obmedzený pohyb, keďže v tomto čase neplatí zákaz vychádzania. Naďalej však platí od 21.00 h do 1.00 h. V bordových okresoch naďalej platí celodenný zákaz vychádzania od 5.00 h s výnimkami. Podrobnejšie ich nájdete na tomto odkaze.

Celodenný zákaz naďalej platí na cestu na zahraničnú dovolenku. Negatívny test na nepotrebujú žiaci do školy v žiadnom okrese.

Pobyt v prírode je naďalej možný do 21.00 h bez rozdielu farby okresu, a to aj bez negatívneho testu na ochorenie COVID-19.

Pri ceste do práce ľudia potrebujú negatívny test v bordových okresoch (najviac sedem dní starý). V červených a ružových okresoch nie je potrebný test do práce počas dňa, ale ak niekto pracuje večer v čase od 21.00 h do 1.00 h, test potrebuje. V červených okresoch bude platiť 14 dní a v ružových 21 dní.

Karanténa

Od pondelka nemusia ísť úzke kontakty pozitívne testovaných osôb do izolácie, ak sú bez príznakov ochorenia a sú zaočkovaní. Do karantény nemusia ísť tí, ktorí sú 14 dní po druhej dávke mRNA vakcíny (Pfizer/BioNTech, Moderna) či štyri týždne po vakcinácii prvou dávkou vektorovej látky (AstraZeneca). Rovnako nemusia absolvovať karanténu, ak prekonali COVID-19 a sú zaočkovaní ľubovoľným druhom vakcíny do 180 dní od prekonania ochorenia.

Kultúra

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR umožnil usporiadanie kultúrnych podujatí s kapacitou maximálne 50 % (pre sediace obecenstvo). Kiná sú naďalej zatvorené, povolené sú divadlá, exteriérové filmové a audiovizuálne predstavenia, koncerty, tanečné produkcie, festivaly aj výstavy.

Účastníci kultúrnych podujatí musia mať negatívny test PCR či LAMP (kloktací), ktorý nie je starší ako 72 hodín alebo antigénový test nie starší ako 24 hodín. Výnimku majú deti do 10 rokov, zaočkovaní a osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a majú o tom doklad.

Naďalej sa nemôžu organizovať podujatia zamerané na školopovinné deti a školské skupiny, stále sa nepovoľuje fyzická interakcia s publikom.

Čo sa týka svadieb, počet ľudí na nich sa nemení (šesť ľudí na obrade, hostiny nie sú povolené).

Tréningy aj lanovky

Na umelých kúpaliskách v ružových a červených okresoch sú povolené tréningy športových klubov s obmedzenou kapacitou.

Zmenilo sa aj fungovanie prevádzok kabínových lanoviek. Tie v prvom stupni varovania sú kapacitne už bez obmedzení. V druhom stupni sú k dispozícii pre jednu osobu alebo viacero osôb zo spoločnej domácnosti. V treťom stupni varovania naďalej nie je povolená prevádzka kabínových lanoviek.

Školy

Bez testu môžu vstupovať do škôl a školských zariadení deti materských škôl, žiaci základných škôl (prvý aj druhý stupeň), stredných škôl, špeciálnej školy, poslucháči jazykovej školy a žiaci vstupujúci do priestorov vysokých škôl na účel prijímacieho konania.

Študenti VŠ vybraných zdravotníckych odborov potrebujú test nie starší ako sedem dní alebo doklad o výnimke do priestorov a zariadení VŠ. V červených a ružových okresoch len od 21.00 h do 1.00 h, v bordových od 5.00 h do 1.00 h. V bordových okresoch sa vyžaduje test nie starší ako sedem dní aj na účel vykonania štátnej skúšky do VŠ, miesta výkonu praxe, špecializovaného výučbového zariadenia a účelového zariadenia VŠ.

V ružových okresoch môžu byť prezenčne otvorené:

  • škôlky,
  • všetky stupne základných škôl,
  • všetky stupne stredných škôl,
  • školské kluby detí (družiny a jedálne),
  • základné umelecké školy,
  • jazykové školy,
  • vysoké školy s obmedzenými kapacitami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko