Na hlavný obsah

SHMÚ varuje pred silným vetrom, najmä v okresoch Pezinok a Bratislava

Pre tieto okresy vydalo SHMÚ výstrahu druhého stupňa.

SHMÚ varuje pred silným vetrom, najmä v okresoch Pezinok a Bratislava
Nedávny silný vietor spôsobil škody na škole v obci Chorvátsky Grob. Foto: TASR

Počas nedele treba v niektorých častiach Slovenska počítať so silným vetrom, na niektorých miestach sa vyskytnú početné prehánky a búrky. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Pre všetky kraje, s výnimkou Banskobystrického a Žilinského, platí minimálne výstraha prvého stupňa pred vetrom. Ten v nárazoch dosiahne rýchlosť 65-85 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť vetra môže podľa SHMÚ dosiahnuť rýchlosť 45-60 kilometrov za hodinu, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. V okresoch Pezinok a Bratislava v Bratislavskom kraji sa výstraha zmenila na výstrahu druhého stupňa, vietor tu môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 85 až 90 kilometrov za hodinu.

Rátať treba so zrážkami, vyskytnúť sa môžu aj krúpy

Výstraha prvého stupňa pred dažďom platí pre Banskobystrický, Trenčiansky a Košický kraj do 18.00 h. Podľa meteorológov možno v týchto krajoch rátať s úhrnom zrážok do 35 milimetrov.

Búrky s krúpami sa vyskytnú v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu,“ informovali meteorológovia.

Na horách v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji treba podľa SHMÚ počítať so silným vetrom, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110-135 kilometrov za hodinu. Takáto rýchlosť vetra predstavuje nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko