Na hlavný obsah

Česi smolne podľahli Rusom, domáce Lotyšsko zaskočilo Kanadu

Nemci dostali puk do talianskej bránky deväťkrát.

Česi smolne podľahli Rusom, domáce Lotyšsko zaskočilo Kanadu
Ruskí hokejisti sa tešia z gólu v zápase základnej A-skupiny Rusko - Česko. Foto: TASR/AP

Česká hokejová reprezentácia v piatkovom (21. 5.) prvom zápase „slovenskej“ A-skupiny prehrala s hráčmi z Ruska 3:4. Víťazný gól strelil Michail Grigorenko 19 sekúnd pred koncom stretnutia.

Česi boli od začiatku aktívnejší, ale ich tlak pribrzdil faul Hroneka na Galimova, po ktorom hrali ruskí hráči presilovku. V nej mal najprv šancu Galimov, ale sekundu pred návratom vylúčeného českého obrancu prekonal Hrubca Burdasov. Česi potom opäť prebrali iniciatívu, vyrovnania sa dočkali v 10. minúte. Flek mieril presne p prihrávke Špačka. Ďalšia šanca prišla na strane Ruska, mal ju obranca Zub, ale trafil iba žŕdku. Hra sa potom vyrovnala, oba tímy ponúkali rýchle kombinácie, hru nekúskovali časté prerušenia, gól však už v prvej tretine nepadol.

V druhej časti pokračovala vyrovnaná partia,  hráči oboch tímov k sebe tesne dostupovali, priestoru bolo málo. V oslabení po prihrávke Kameneva mieril presne Švec-Rogovoj a poslal Rusov do vedenia. Aj druhá tretina sa však napokon skončila zmierlivo, pretože v 38. minúte dostal puk do jazdy Vrána a strelou pomedzi betóny Samonova nezaváhal 2:2.

V treťom dejstve mal prvú dobrú príležitosť Smejkal, ale tesne pred bránkou mu ušiel puk a nezakončil. O pár minút neskôr sa dostal puk ku Barabanovovi a ruský útočník trafil presne po pravej ruke brankára Hrubca – 3:2. V záverečnej päťminútovke sa zverenci Filipa Pešána snažili o vyrovnanie a vďaka Kubalíkovmu gólu v presilovke sa im to aj podarilo. Ale 19 sekúnd pred koncom zabudla česká obrana na Grigorenka a ten rozhodol o triumfe Ruska.

Trinásťgólová prestrelka

Nemeckí hokejisti vyhrali nad Talianskom 9:4. Mužstvo s ambíciami na postup z B-skupiny zlomilo odpor mimoriadne oslabeného kádra súpera až piatimi gólmi v druhej tretine.

Domáce prekvapenie

Kanadskí hokejisti nezvládli vstup do svetového šampionátu a prehrali s Lotyšskom 0:2. Domáci od úvodných minút ťažili z toho, že proti favoritovi hrali sebavedome a v koncentrácii nepoľavili ani pod tlakom v závere zápasu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport