Na hlavný obsah

Silné dažde podmyli cestu medzi Utekáčom a Sihlou, posúdi ju geostatik

Momentálne je cesta úplne neprejazdná.

Silné dažde podmyli cestu medzi Utekáčom a Sihlou, posúdi ju geostatik
Uzavretá cesta pri Utekáči. Foto: facebook/Banskobystrický samosprávny kraj

Silné dažde spôsobili v stredu (19. 5.) podmytie a poškodenie cesty medzi obcou Utekáč – časť Havrilovo a Sihlou. Cesta je momentálne úplne neprejazdná. O jej uzatvorení rozhodol krízový štáb obce, ktorý zároveň na jej území vyhlásil mimoriadnu situáciu. Vo štvrtok (20. 5.) o tom informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici.

„Cesta III/2724 je momentálne uzavretá pre všetku dopravu. BBSK začal okamžite po oznámení udalosti konať a už dnes ide priamo na miesto geostatik, ktorý posúdi, či je možné ju sprejazdniť aspoň v jednom jazdnom pruhu,“ konštatovala Štepáneková.

Cesta je poškodená na asi päťmetrovom úseku, kde intenzívny dážď a voda stekajúca zo svahov spôsobili odtrhnutie jej časti a svahu. Obchádzkové trasy v tejto chvíli vedú cez Hriňovú a Lom nad Rimavicou, prípadne Hnúšťu a Tisovec.

„Výsledky statického posudku by sme mali mať k dispozícii v piatok a na základe nich určíme ďalší postup. Pracujeme v dvoch líniách – na okamžitom dočasnom riešení, vrátane dopravného značenia a na trvalom odstránení závady,“ zdôraznil Róbert Machala, riaditeľ odboru cestnej infraštruktúry a územného plánovania Úradu BBSK.

Cestu medzi Sihlou a Utekáčom má kraj ambíciu kompletne zrekonštruovať z eurofondov, práce by mohli začať ešte tento rok.

„BBSK má na rekonštrukciu úseku tejto cesty III. triedy a tiež cesty II. triedy od hranice okresov Detva-Brezno až po Čierny Balog schválené prostriedky z IROP v sume takmer 11,5 milióna eur,“ dodala Štepáneková s tým, že už majú aj vysúťaženého zhotoviteľa rekonštrukcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny