Na hlavný obsah

Slovenskí hádzanári spoznali súperov na domácich majstrovstvách Európy

Žreb im prisúdil aj obhajcov bronzu Nórov.

Slovenskí hádzanári spoznali súperov na domácich majstrovstvách Európy
Reprezentačný tréner hádzanárov Slovenska Peter Kukučka sa prihovára k hráčom v prípravnom zápase. Foto: TASR

Slovenskí hádzanári sa v základnej F-skupine ME 2022 stretnú v Košiciach s Nórskom, Ruskom a Litvou. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v Budapešti. Európsky šampionát sa bude hrať od 13. do 30. januára budúceho roka na Slovensku a v Maďarsku.

Slováci figurovali pri žrebe v treťom výkonnostnom koši. Z elitného im prisúdil Nórov, dvojnásobných vicemajstrov sveta a bronzových z predchádzajúcich ME. Z druhého koša pribudol do skupiny tradičný slovenský súper z uplynulých kvalifikácií Rusko, stretli sa spolu v boji o ME 2018 a 2020 i o MS 2019. Štvrtým účastníkom skupiny je Litva, na ktorej Slováci stroskotali v prvej fáze kvalifikácie MS 2021. Do ďalšej fázy sa z košickej Steel Arény prebojujú prvé dva tímy.

Druhým slovenským dejiskom ME 2022 bude ZŠ Ondreja Nepelu v Bratislave, kde sa uskutočnia dve základné skupiny – v D-skupine sa predstavia Nemecko, Rakúsko, Bielorusko, Poľsko a v E-skupine Španielsko, Švédsko, Česko a Bosna a Hercegovina. V Maďarsku sa bude hrať v mestách Budapešť, Szeged a Debrecín.

Na ME 2022 sa druhýkrát v histórii predstaví 24 účastníkov. Žreb ich rozdelil do šiestich skupín po štyroch, z každej postúpia ďalej dva tímy. Dve šesťčlenné štvrťfinálové skupiny budú hostiť Budapešť a Bratislava, v hlavnom meste Slovenska sa v prípade postupu zo základnej skupiny v Košiciach predstaví aj domáca reprezentácia. Turnaj vyvrcholí záverečnými duelmi o medaily a umiestnenie v Budapešti.

Okrem Slovenska a Maďarska ako organizátorov mali vopred istotu štartu na šampionáte aj obhajca titulu Španielsko a finalista uplynulých ME Chorvátsko. O ďalších 20 miesteniek bojovali zvyšné tímy v kvalifikácii.

Slováci štartovali na ME doteraz trikrát. Naposledy v roku 2012 v Srbsku, kde obsadili posledné 16. miesto.

      

     

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport