Na hlavný obsah

Slovensko nemá určenú lehotu účinnosti vakcín, odborníci to považujú za dôležité

Česi ju určili na trištvrte roka.

Slovensko nemá určenú lehotu účinnosti vakcín, odborníci to považujú za dôležité
Snímka z veľkokapacitného očkovacieho centra v bratislavskej mestskej časti Vajnory. Foto: TASR

Slovensko už má zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu viac ako 1,5 milióna ľudí. Vláda aj Únia im dlhodobo sľubujú výhody – napríklad v podobe voľnejšieho cestovania. Doteraz však nikto nerozhodol, ako dlho môžeme zaočkovaného človeka považovať za bezpečného. Ministerstvo zdravotníctva čaká na rozhodnutie odborníkov a tí na viac informácií z praxe. Česká republika určila túto lehotu na deväť mesiacov.

Ako dlho nás budú vakcíny chrániť?

To je otázka, ktorá je s pokračujúcim očkovaním a otváraním ekonomiky čoraz dôležitejšie. Ministerstvo zdravotníctva však na ňu nateraz odpoveď nemá. V písomnej odpovedi rezort hovorí, aby sme sa s touto otázkou obrátili na odborníkov. Epidemiologička Henrieta Hudečková hovorí, že stanovenie tejto lehoty je dôležité.

„Neviem o tom, že by už bolo odporúčanie od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). To by malo byť prvoradé a následne by sme sa my mali rozhodnúť. Ja si myslím, že k tomu budeme musieť pristúpiť,“ povedala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Možný „chrípkový režim očkovania“

Podľa infektológa Vladimíra Krčméryho potrebujeme ešte poznať výsledky štúdií, ktoré by povedali, ako dlho ostáva dostatok protilátok v tele. „Budeme potrebovať odhadom ešte tri až štyri mesiace na to, aby sme vedeli, či tie protilátky budú pretrvávať – možno rok, možno deväť mesiacov. Možno budeme musieť prejsť na chrípkový režim očkovania, kde proti chrípke vakcinujeme každý rok,“ skonštatoval.

Česká republika už lehotu určila na deväť mesiacov. Potom bude človek musieť absolvovať proces znova. „Každá očkovacia látka, ktorá preukáže, že šesť mesiacov dokáže poskytovať ochranu, ju dokáže spravidla poskytovať po dobu dvanástich mesiacov,“ uviedol pre Rádiožurnál riaditeľ českej vakcinologickej spoločnosti Roman Chlíbek.

O lehote účinnosti vakcín na Slovensku bude v najbližšom čase diskutovať konzílium odborníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko