Na hlavný obsah

Slovensko zatvára svoj vzdušný priestor pre všetky bieloruské aerolinky

Pridalo sa tak k výzve z Európskej únie.

Slovensko zatvára svoj vzdušný priestor pre všetky bieloruské aerolinky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo dopravy rozhodlo o zatvorení slovenského vzdušného priestoru pred všetkými bieloruskými aerolinkami. Po rokovaní vlády o tom informoval minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina). Jeho rezort sa takto rozhodol na základe odporúčania Rady Európskej únie (EÚ) aj stredajšej (26. 5.) diskusie na pôde vlády.

Podľa ministra ide o slovenskú reakciu a odpoveď na bezprecedentné odklonenie nedeľňajšieho (23. 5.) letu spoločnosti Ryanair smerujúceho z gréckych Atén do litovského Vilniusu a jeho následné uzemnenie na bieloruskom letisku v Minsku. Zákaz bude účinný od stredajšej polnoci až do odvolania.

Lety zastavuje aj Česko

O podobnom kroku informovala v stredu aj Česká republika, ktorá sa rozhodla pozastaviť premávku bieloruských aerolínií Belavia na svojom území. Rozhodla o tom tamojšia bezpečnostná rada a následne to oznámil minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek a minister priemyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček.

„Pozastavujeme premávku leteckej spoločnosti Belavia v Českej republike. Posledný let, ktorý bude vybavený, bude dnes. Piatkový ani nedeľňajší let vybavený nebude,“ uviedol vicepremiér Havlíček. Doplnil, že pre českých občanov cestujúcich medzi ČR a Bieloruskom bude v prípade potreby zrejme zriadená náhradná autobusová doprava. K podobným opatreniam podľa jeho slov už pristúpili i Francúzsko, Litva, Švédsko, Lotyšsko, Británia či Ukrajina.

Lídri Únie sa dohodli v pondelok

Nízkonákladová aerolinka Ryanair vo vyhlásení uviedla, že Bielorusko upozornilo posádku jej letu na potenciálnu bezpečnostnú hrozbu v podobe bomby na palube a dostalo pokyny na odklon na najbližšie letisko v Minsku. Stroj po pristátí prehľadali, no žiadnu bombu nenašli. Zadržali však 26-ročného novinára a aktivistu Ramana Prataseviča spolu s jeho ruskou priateľkou.

Európska únia sa v pondelok (24. 5.) dohodla na uvalení sankcií proti Bielorusku, medzi ktoré patrí aj zákaz pre bieloruské spoločnosti využívať vzdušný priestor a letiská 27 členských štátov EÚ. Vedúci predstavitelia EÚ tiež vyzvali všetkých dopravcov so sídlom v EÚ, aby sa vyhli preletom nad Bieloruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko