Na hlavný obsah

Slovenský rezort diplomacie si predvolal bieloruského chargé d’affaires

Heger vyhlásil, že v Bruseli podporí sankcie proti Bielorusku.

Slovenský rezort diplomacie si predvolal bieloruského chargé d’affaires
Lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, ktoré cestovalo z Atén do Vilniusu a po bombovej hrozbe bolo odklonené do Minska. Foto: TASR/AP

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok (24. 5.) predvolalo bieloruského chargé d’affaires. Rezort diplomatovi tlmočil ostrý protest vlády Slovenskej republiky v súvislosti s nedeľným (23. 5.) núteným pristátím civilného lietadla v bieloruskom hlavnom meste.

„Rezort diplomacie vyjadril zásadný nesúhlas s týmto politicky motivovaným krokom bieloruského režimu pod falošnou zámienkou údajného teroristického ohrozenia, ktorý ohrozil bezpečnosť vyše 170 cestujúcich osôb, vrátane občanov Európskej únie,“ informovalo ministerstvo.

Zároveň dôrazne požiadalo o bezodkladné prepustenie zadržaného novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľky. Žiada aj dôkladné, objektívne a nezávislé vyšetrenie incidentu za účasti medzinárodných expertov a o spravodlivé potrestanie vinníkov. „Vynútené pristátie civilného letu pod zámienkou bomby na palube a následne zatknutie nezávislého novinára dokazuje, že bieloruský režim nemá žiadne zábrany pri potláčaní práv občanov Bieloruska, pričom sa neštíti ani hazardovania so životmi občanov iných krajín,“ dodalo ministerstvo.

Heger v Bruseli podporí prijatie sankcií

„Je pre nás neakceptovateľné donútiť lietadlo pristáť v Minsku a takýmto spôsobom zadržať opozičného novinára pod falošnou zámienkou,“ uviedol po rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti premiér Eduard Heger (OĽANO). S týmto postojom odišiel aj na rokovanie európskeho samitu do Bruselu, kde bude o detailoch incidentu lídrov členských štátov informovať prezident Litvy.

„Za Slovenskú republiku sme pripravení podporiť všetky navrhované reakcie, vrátane sankcií,“ dodal Heger s tým, že zrejme bude akcentovať, aby sa v tejto súvislosti bral ohľad na bieloruských občanov, „aby sme nezhoršili podmienky občanov Bieloruska“.

Predsedníčka parlamentného výboru pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (Za ľudí) informovala o uznesení, ktoré členovia výboru až na jedného prijali a s ktorým sa stotožnil aj premiér. „Slovenská republika odsudzuje vynútené uzemnenie civilného lietadla spoločnosti Ryanair na trase medzi členskými krajinami EÚ a NATO. SR žiada okamžité vyšetrenie tohto bezpečnostného incidentu Medzinárodnou organizáciou pre civilné letectvo,“ vyhlásila Marcinková. Dodala, že SR podporuje uvalenie cielených sankcií na režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet