Na hlavný obsah

Smer chce iniciovať odvolávanie ministra Lengvarského

Dôvodom sú vakcinačné certifikáty.

Smer chce iniciovať odvolávanie ministra Lengvarského
Na snímke vľavo predseda Smeru-SD Robert Fico a vpravo minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: TASR, koláž: RTVS

Opozičný Smer-SD chce iniciovať odvolávanie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO), ak sa do pondelka (24. 5.) nevyrieši problém s certifikátmi o absolvovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19. Vyhlásil to v utorok (18. 5.) šéf strany Robert Fico.

Upozornil, že Slovensko nie je súčasťou dohody okolitých krajín o voľnom cestovaní, pretože nemá jednotný certifikát. Chce, aby ministerstvo zdravotníctva vyriešilo tento problém práve do pondelka, aby mohli mať Slováci k dispozícii medzinárodne uznávaný certifikát, ktorý im umožní voľne cestovať.

„Zodpovednosť ministra zdravotníctva je na prvom mieste. A už sa musí skončiť doba, keď sa robia zlé veci a nevyvodzuje sa z toho žiadna zodpovednosť,“ povedal Fico a poukázal na viaceré pochybnosti v súvislosti s nákupom testov, ale aj na nejasnosti pri nákupe ruskej vakcíny Sputnik V. Pri prípadnom odvolávaní sa preto chcú pýtať Lengvarského aj na tieto záležitosti.

Šéf Smeru-SD upozornil, že v krajine sa očkuje už takmer pol roka a Slovensko nemá jednotný certifikát o absolvovaní očkovania. „Členovia vlády SR a zodpovední nie sú schopní zabezpečiť jednotné potvrdenie o tom, že človek podstúpil očkovanie,“ skonštatoval.

Na podanie návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi treba 30 podpisov od poslancov Národnej rady (NR) SR. Okrem 26 podpisov poslancov za Smer-SD by mohli podľa Fica získať podporu aj u nezaradených poslancov, napríklad od skupiny okolo odídenca zo Smeru-SD Jána Podmanického.

Ministerstvo zdravotníctva v pondelok (17. 5.) uviedlo, že „intenzívne pracuje na univerzálnom tlačive, ktoré človek dostane po očkovaní proti ochoreniu COVID-19 a ktoré bude aj medzinárodne uznávaným dokladom.“ Konkrétne riešenie má predstaviť v najbližších dňoch. Ak niekto potrebuje vycestovať, má podľa MZ kontaktovať svojho všeobecného lekára a požiadať ho o potvrdenie očkovania do Medzinárodného očkovacieho preukazu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko