Na hlavný obsah

Spolu predloží zákon o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov

Matovičovi a Krajčímu vystavili symbolický účet.

Spolu predloží zákon o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov
Predseda strany SPOLU Juraj Hipš počas odovzdania symbolického šeku na úhradu ššody za nákup vakcíny Sputnik V na Ministerstvo financií SR. Foto: SITA

Strana Spolu oznámila, že predloží do Národnej rady (NR) SR zákon o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov. Reaguje tak na zverejnenie zmluvy o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V. Bývalému predsedovi vlády Igorovi Matovičovi a bývalému ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (obaja OĽANO) zároveň jej predstavitelia odovzdali symbolický účet na 20 miliónov dolárov – sumu za zazmluvnené ruské vakcíny.

Zo spomínanej zmluvy vyplýva, že bez ohľadu na to, či Slovensko vakcíny nakúpi, musí za ne zaplatiť 20 miliónov dolárov, pripomína strana, ktorá vyzvala Matoviča a Krajčího, aby prebrali hmotnú zodpovednosť za nákup vakcín.

“Slovensku reálne hrozí hospodárska škoda vo výške sumy, za ktorú sme mohli väčšine deťom bez online vzdelávania zakúpiť počítače a umožniť im vzdelávanie na diaľku. Je to suma, za ktorú by sme mohli postaviť malú regionálnu nemocnicu a zlepšiť dostupnosť zdravotných služieb v niektorom z našich okresov,” povedal na stredajšej (5. 5.) tlačovej konferencii predseda Spolu Juraj Hipš.

Zákon do NR SR predloží poslanec strany Miroslav Kollár, ktorý upozornil, že vládne strany o podobnom návrhu „veľa rozprávajú“, k jeho predloženiu však ešte nedošlo. „Strana Spolu chce zákonom dosiahnuť lepšie presadzovanie verejného záujmu,“ informoval hovorca strany Matej Bučko.

Podpredsedníčka Spolu Jaroslava Lukačovičová zároveň poznamenala, že zamestnanci v súkromnom či verejnom sektore nesú hmotnú zodpovednosť za svoje rozhodnutia už teraz.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko