Na hlavný obsah

Spory nielen pre jazyk. Bulhari naďalej blokujú integráciu Severného Macedónska do EÚ

Krajina má prestať s protibulharskou rétorikou.

Spory nielen pre jazyk. Bulhari naďalej blokujú integráciu Severného Macedónska do EÚ
Na snímke vpravo predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a vľavo macedónsky premiér Zoran Zajev. Foto: TASR/AP

Bulharsko plánuje naďalej blokovať rozhovory Severného Macedónska o vstupe do Európskej únie pre vzájomné spory o dejiny a jazyk. Po piatkovom (21. 5.) rokovaní s európskym komisárom pre rozšírenie Oliverom Várhelyim to oznámil úradujúci šéf bulharskej diplomacie Svetlan Stoev.

„Nedá sa očakávať žiadna zmena národnej pozície Bulharska k Severnému Macedónsku,“ povedal Stoev podľa agentúry BTA eurokomisár Várhelyimu a ministrovi zahraničia Portugalska, teda terajšej predsedníckej krajiny EÚ, Augustovi Santosovi Silvaovi pri návšteve Sofie. Bulharskú pozíciu podľa Stoeva podporili všetky tamojšie parlamentné strany a súčasná úradnícka vláda nemá právomoc na nej čokoľvek meniť.

Podľa agentúry AP súčasný pat znižuje šance na nájdenie kompromisného riešenia sporu pred plánovaným začiatkom prístupových rozhovorov v júni. Bulharsko sa 11. 7. chystá na predčasné voľby a zlom sa dovtedy neočakáva. Veto na začiatok rozhovorov so Skopje uplatnila vlani v novembri vláda bulharského premiéra Bojka Borisova, ktorej súčasťou boli aj nacionalisti.

Bulharsko chce, aby Severné Macedónsko formálne uznalo, že macedónsky jazyk má bulharské korene a aby prestalo s údajnou protibulharskou rétorikou. Oba štáty iniciovali vznik zmiešanej komisie historikov, ktorá však doteraz v sporných otázkach nenašla spoločnú reč.

Sofia tiež požaduje, aby Skopje používalo úplný názov štátu, ktorý znie Republika Severné Macedónsko. Obáva sa totiž, že označením Severné Macedónsko by implikoval nárok na juhozápadnú časť Bulharska, ktorá je súčasťou historického regiónu Macedónsko.

Zvyšná časť historickej Macedónska leží v Grécku, ktoré tiež dlhé roky blokovalo integráciu Skopje do euroatlantických štruktúr. Spor vyriešilo až v roku 2019 premenovanie štátu Republika Macedónsko na Republika Severné Macedónsko. O rok neskôr vstúpila krajina do NATO.

Skopje tvrdí, že macedónska identita ani jazyk nemôžu byť predmetom diskusie. „Máme dobrú vôľu, sme obozretní a máme pochopenie pre našich susedov. Máme však jasné pozície, o ktorých nerokujeme a pre ktoré Brusel vyjadril pochopenie,“ povedal severomacedónsky premiér Zoran Zaev.

Bulharsko je členskou krajinou EÚ od roku 2007 a je zástancom integrácie šiestich krajín západného Balkánu do bloku 27 európskych štátov, ktorá by mohla pomôcť zvýšiť ich relatívne nízku životnú úroveň a zabrániť šíreniu vplyvu Ruska, Číny či Turecka v oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet