Na hlavný obsah

Sprievod na očkovanie sa musí vopred zaregistrovať, dostane rovnakú vakcínu ako senior

Senior a jeho sprievod nemusia byť príbuzní.

Sprievod na očkovanie sa musí vopred zaregistrovať, dostane rovnakú vakcínu ako senior
Muž dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 vo vakcinačnom centre. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva upravilo podmienky pri očkovaní sprievodu seniora, ten musí byť od soboty 8. mája zaregistrovaný v systéme a pri očkovaní sa preukázať SMS správou. Výnimka platí iba pre osoby nad 70 rokov, ktoré mali pridelený termín ešte pred štvrtkom (6. 5.), kedy rezort registráciu sprievodu spustil.

Senior musí po novom pri svojej registrácii uviesť, že príde so sprievodom a vyplniť aj rodné číslo sprevádzajúcej osoby. „Ak je senior nad 70 rokov už zaregistrovaný, môže upraviť svoju registráciu a pridať si sprievod,“ informovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. Registráciu treba vykonať klasicky cez formulár na stránke korona.gov.sk, kde si takáto osoba vyberie možnosť „ísť so sprievodom“ a do príslušnej kolónky zadá rodné číslo sprievodu. Do 24 hodín sa následne klasickou formou musí zaregistrovať aj sprievodca. „Ak je osoba, ktorá bude seniora sprevádzať už zaregistrovaná a ešte nemá pridelený termín očkovania, systém automaticky obe registrácie spáruje,“ dodáva Eliášová.

Rezort dopĺňa, že pri registrácii seniora nad 70 rokov hľadá systém 2 voľné miesta za sebou v okrese, ktorý si zvolil senior. Termín je aj v takomto prípade pridelený v závislosti od jeho veku a od kapacít vakcinačných centier. „Každý z dvojice dostane SMS a email o termíne a mieste očkovania. Rovnaký termín aj miesto očkovania dostane senior so sprievodcom aj pri druhej dávke,“ dopĺňa rezort.

Ministerstvo upozorňuje aj na niektoré okolnosti, ktoré môžu pri očkovaní seniora so sprievodom nastať. Napríklad, ak senior nad 70 rokov zruší svoju registráciu, jeho sprievod sa automaticky preplánuje do čakárne, kde bude čakať na termín podľa svojho veku. Ak si očkovanie odloží senior, automaticky sa odloží aj termín jeho sprievodu. Naopak, v prípade zrušenia registrácie sprievodu, prebieha proces očkovania seniora ďalej tak, ako je naplánovaný.

„Ak má už osoba zadaná ako sprievod pridelený termín očkovania na vakcínu podľa svojho veku, systém neumožní sprevádzať seniora na očkovanie. Senior si bude môcť vybrať nový sprievod,“ upresňuje rezort a dodáva, že práve takýmto situáciám sa má predchádzať tak, že sa senior zaočkuje ako prvý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko