Na hlavný obsah

Sputnikom V by sa mohlo začať očkovať v júni, potvrdil Lengvarský

Zaradia ho do vakcinačného programu.

Sputnikom V by sa mohlo začať očkovať v júni, potvrdil Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Ruská strana poskytla podpísané stanovisko na používanie vakcíny Sputnik V. Po tom, čo Slovensko zaplatí patričnú sumu, stane sa očkovacia látka majetkom krajiny a môže sa začať s jej používaním. Povedal to v stredu (12. 5.) minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). „Predpokladám, že začiatkom júna ju zaradíme do vakcinačného programu,“ uviedol.

Lengvarský špecifikoval, že Sputnik V bude prístupný pre všetkých ľudí od 18 do 60 rokov. Registrácia na vakcináciu týmto preparátom bude možná začiatkom júna. „V tejto chvíli sa rieši logistika tohto systému a takisto sieť vakcinačných stredísk,“ povedal.

Minister v stredu ešte doobeda avizoval, že od 1. júna by mohli mať občania SR možnosť výberu očkovacej látky. „Po zistení presných počtov dodávaných vakcín v ďalšom období budeme pracovať na tom, aby mal občan voľný výber vakcín vrátane neregistrovaných,“ poznamenal.

Epidemická situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje, v priemere je denne pozitívne testovaných asi 650 osôb, klesá však aj počet vykonávaných testov. Uviedol to Matej Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz. „Pozitivita PCR testov je na úrovni okolo piatich percent,“ ozrejmil Mišík s tým, že hospitalizovaných ostáva viac ako tisíc pacientov, z nich 132 potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie. Do nemocníc sa v súčasnosti prijíma zhruba 80 pacientov denne.

Intenzívne lôžka máme momentálne vyťažené na asi 56 percent,“ doplnil Mišík. Vo vekovej skupine 70+ je zaočkovaných 62 percent populácie, najviac zaočkovanou vekovou skupinou je tá od 70 do 80 rokov.

Z okresov majú najvyššiu mieru zaočkovanosti (okolo 25 až 30 %) Bratislava, Banská Bystrica, Prešov, Zvolen, Dunajská Streda a Humenné, naopak, miera zaočkovanosti (pod 15 %) je najnižšia v okresoch Gelnica, Kežmarok, Poltár a Svidník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko