Na hlavný obsah

Starosta Budapešti chce kandidovať proti Orbánovi na post premiéra

Opozičné strany spájajú sily.

Starosta Budapešti chce kandidovať proti Orbánovi na post premiéra
Gergely Karácsony. Foto: TASR/AP

Budapeštiansky primátor Gergely Karácsony v sobotu (15. 5.) oznámil, že sa chce stať kandidátom šiestich opozičných strán na premiéra. Opozičné zoskupenia spájajú sily, aby sa v parlamentných voľbách na budúci rok pokúsili poraziť konzervatívneho premiéra Viktora Orbána.

Maďarská opozícia pred pár dňami oznámila, že tento rok usporiada primárky, v ktorých vyberie kandidátov do volieb. Súčasťou tejto koalície sú zelení, socialisti, liberáli, ale aj pravicový Jobbik. Táto strana sa v posledných rokoch snaží odpútať od svojej radikálnej antisemitskej minulosti a preorientovať sa na pravý stred.

„S vierou a nádejou prijímam podporu strán, ktoré za mnou stoja a vyhlasujem, že sa v primárkach (plánovaných opozíciou) budem uchádzať o post kandidáta na premiéra,“ povedal Karácsony vo videu zverejnenom na facebooku. Toto rozhodnutie vraj urobil preto, lebo vidí, že Maďarsku hrozí „vážne nebezpečenstvo „.

„Čím ďalej tým menej cítime, že Maďarsko je jednotné a nedeliteľné,“ povedal 45-ročný starosta a sľúbil, že jeho cieľom bude krajinu znovu zjednotiť. Predvlani sa tomuto členovi strany zelených Dialóg podarilo vo voľbách budapeštianskeho primátora vystriedať zástupcu Orbánovej strany Fidesz.

Orbánov Fidész má v maďarskom parlamente dvojtretinovú väčšinu. Vďaka tomu sa mu podarilo presadiť množstvo reforiem, ktoré podľa opozície, ale aj medzinárodných organizácií, vrátane Európskej únie, podkopávajú princípy demokratického štátu, vlády práva a slobody tlače. Orbán svoju politiku obhajuje tým, že v Maďarsku presadzuje experiment, ktorý nazýva „neliberálnou demokraciou“. Zakladá ju na konzervatívnych kresťanských hodnotách a zásadnom odpore voči migrácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet