Na hlavný obsah

Starostom Londýna bude aj naďalej Sadiq Khan

Vo funkcii je od roku 2016.

Starostom Londýna bude aj naďalej Sadiq Khan
Starosta Londýna - labourista Sadiq Khan. Foto: SITA/AP

Znovuzvolený labourista Sadiq Khan povedie britské hlavné mesto aj najbližšie tri roky. Podľa oficiálnych výsledkov získal vyše 55 % hlasov a porazil svojho konzervatívneho súpera Shauna Baileyho, informovali v sobotu (8. 5.) britské médiá. Khan sa stal v roku 2016 prvým moslimom, ktorý sa dostal na čelo západnej metropoly.

„Som pyšný, že som dnes získal veľmi silný mandát,“ povedal Khan po oznámení výsledkov. Sľúbil tiež, že si „natiahne každú šľachu pri snahe vystavať lepšiu a žiarivejšiu budúcnosť pre Londýn po temných dňoch pandémie“.

„Nebudem nikdy prehliadať vaše hlasy, starosti a obavy,“ odkázal potom voličom, ktorí vo voľbách uprednostnili jedného z jeho 19 súperov. „Jazvy po brexite stále pretrvávajú a čoraz viac nás rozdeľuje drsná kultúrna vojna,“ pokračoval s tým, že koronavírus sa nezameriava na ideologické rozdiely. „Musíme využiť túto chvíľu národného uzdravenia na zacelenie toho, čo nás rozdeľuje,“ dodal. Sľúbil tiež, že sa bude usilovať o lepšiu komunikáciu medzi londýnskou radnicou a britskou vládou, ktorú teraz ovládajú konzervatívci.

Khan je bývalým členom britského parlamentu a na čele takmer deväťmiliónového Londýna vystriedal po svojom prvom víťazstve v roku 2016 terajšieho predsedu vlády Borisa Johnsona. Khanov mandát mal pôvodne skončiť už vlani, pre pandémiu sa však miestne voľby plánované na minulý máj posunuli o rok.

Khanov úspech, ktorý sa všeobecne očakával, prišiel po množstve nepriaznivých výsledkov pre labouristov, ktoré opozícia zaznamenala aj vo svojich doterajších baštách v centrálnom a severnom Anglicku. Hoci však Johnsonova strana zaznamenala sériu výhier na mnohých miestach Anglicka, v britskej metropole vplyv opozície stále rastie, píše agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet