Na hlavný obsah

Štátny príspevok na škôlkárov nepokrýva výdavky ani na jeden mesiac, upozornila Dobrá voľba

Môže sa to odzrkadliť na zvýšení poplatkov za materské školy.

Štátny príspevok na škôlkárov nepokrýva výdavky ani na jeden mesiac, upozornila Dobrá voľba
Na ilustračnej snímke Tomáš Drucker prináša na Ministerstvo vnútra SR podpisy od občanov so žiadosťou o registráciu politickej strany Dobrá voľba 12. septembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR

Výška ročného príspevku na žiakov materských škôl nepokrýva výdavky samospráv na žiaka ani na jeden mesiac. Na pondelkovej (17. 5.) tlačovej konferencii to uviedli predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker, člen predsedníctva a starosta mestskej časti Lamač Lukáš Baňacký a podpredsedníčka strany Katarína Cséfalvayová.

Baňacký uviedol, že napríklad v mestskej časti Bratislava – Lamač predstavujú ročné výdavky na žiaka približne dvetisíc eur ročne. Štát však bratislavskej mestskej časti poskytuje ročný príspevok vo výške 176 eur. Podľa Baňackého preto samosprávy nutne potrebujú podporu štátu.

Materské školy nemôžu spoplatňovať poskytovanie starostlivosti o deti od päť rokov. Môžu však spoplatňovať starostlivosť o deti vo veku troch alebo štyroch rokov. Podľa Druckera preto hrozí, že na základe nedostatočných príspevkov zo strany štátu bude poskytovanie starostlivosti o mladšie deti v materských školách od septembra drahšie. To by mohlo zasiahnuť aj ekonomicky ohrozené skupiny ľudí, ako sú napríklad slobodné mamičky.

Drucker zároveň upozornil, že materské školy môžu mať od septembra problémy s kapacitami. Práve vtedy totiž začne platiť zákon o predškolskom vzdelávaní detí od piatich rokov. Podľa neho je preto na mieste obava, že niektorí rodičia trojročných alebo štvorročných detí nebudú mať kam umiestniť svoje deti. Dodal, že riziko je o to väčšie, keďže rodičia niektorých detí, ktoré by už mohli ísť na základnú školu, možno budú chcieť ešte deti nechať v materskej škole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko