Na hlavný obsah

Stiahnutie NATO z Afganistanu môže dopadnúť pre Kábul zle, pripustil popredný americký generál

V krajine sa môže opäť prihlásiť Taliban.

Stiahnutie NATO z Afganistanu môže dopadnúť pre Kábul zle, pripustil popredný americký generál
Na archívnej snímke z 30. novembra 2017 americkí vojaci čakajú v provincii Logar, východne od Kábulu. Foto: TASR/AP

Postupné sťahovanie vojsk Severoatlantickej aliancie z Afganistanu môže mať pre vládu v Kábule negatívne dôsledky. V čase, keď zahraničné jednotky začali opúšťať krajinu a odovzdávať vojenské základne afganskej armáde, to pripustil náčelník amerických generálnych štábov Mark Milley. Mierové vyjednávania medzi Kábulom a povstalcami stroskotali.

Milley priznal, že Afganistan po odchode medzinárodných síl môže ovládnuť Taliban. Zdôraznil však, že tento scenár nie je istý, keďže Kábul má k dispozícii 300 000 vycvičených a Spojenými štátmi podporovaných vojakov. Situáciu vidí pesimisticky aj šéf republikánov v americkom senáte Mitch McConnell. „Stiahnutie amerických síl z Afganistanu je veľká chyba,“ domnieva sa.

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken vyhlásil, že budúcnosť Afganistanu majú v rukách nielen Afganci, ale aj krajiny v regióne. „Tieto krajiny sa teraz musia rozhodnúť, či svoj vplyv v Afganistane využijú, aby zabránili občianskej vojne,“ povedal.

Experti tvrdia, že v Afganistane má najväčší vplyv Pakistan, ktorý podľa amerických tajných služieb nikdy neprestal afganský Taliban podporovať. Práve v pakistanskom Abottabade nedaľeko vojenskej základe zabilo 2. mája v roku 2011 americké komando vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina. USA ho obvinili z teroristických útokov z 11. septembra, pre ktoré začali vojnu v Afganistane a zvrhli Taliban.

Otázkou zostáva, či návrat Talibanu k moci znamená, že al-Káida, ktorej bunky sú roztrúsené v moslimskom svete, nájde v Afganistane opäť útočisko. Analytik Břetislav Tureček z Metropolitnej Univerzity v Prahe si to nemyslí. „Talibanci už vedia dobre, že spolupráca s niekým, kto sa podieľa na medzinárodnom terorizme, by bola skôr na škodu. Takže sa budú sami snažiť nielen izolovať al-Káidu, ale aj napríklad Islamský štát, ktorý už je tiež v posledných rokoch v Afganistane prítomný,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Taliban sa v mierovej zmluve, ktorú uzavrel s vládou Donalda Trumpa, zaviazal, že proti al-Káide bude na svojom území bojovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet