Na hlavný obsah

Strana Za ľudí prišla o ďalšieho člena, vystúpila z nej Letanovská

Okrem iného sa jej nepáčilo, ako sa Remišová postavila k prípadu Kolíkovej.

Strana Za ľudí prišla o ďalšieho člena, vystúpila z nej Letanovská
Na snímke členka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Andrea Letanovská. Foto: TASR

Z koaličnej strany Za ľudí vystúpila v piatok (7. 5.) členka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Andrea Letanovská. Uviedla to exposlankyňa a lekárka v sobotu (8. 5.) na sociálnej sieti.

Napísala, že pri vstupe do strany uverila vízii jej zakladateľa a exprezidenta Andreja Kisku. Podľa nej to mala byť „cesta k zmene, ktorej nositeľom bude vláda čestných a odborne zdatných ľudí, ktorá bude mať dôveru občanov.“ Situácia sa však z jej pohľadu vyvinula inak – predstavy o vláde slušných odborníkov sa nenaplnili a vláda má najnižšiu dôveru za veľmi dlhé obdobie.

„Krajina sa zmieta v pandémii a navyše je ešte konfrontovaná opakovanými konfliktami vo vnútri koalície. Zmierenie, kultivácia politickej diskusie, reformy a modernizácia krajiny sú v nedohľadne,“ uviedla. Strana Za ľudí mala podľa nej veľký potenciál slušnosti, odbornosti a kultivovanej politiky, ktorý však, ako podotkla, nenaplnila.

Vo svojom statuse kritizovala predsedníčku strany Veroniku Remišovú, ktorá sa „nedokázala uchopiť a rozvíjať odkaz zakladateľa strany“. „V celom jej pôsobení bolo mnoho zaváhaní a neschopnosť zaujať jasný, zrozumiteľný a zásadový postoj, ktorý by reprezentoval postoje väčšiny kľúčových osobností poslaneckého klubu a predsedníctva,,“ skonštatovala.

Poslednou kvapkou podľa nej bolo, ako sa Remišová postavila k prípadu podpredsedníčky strany a ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Tá bude na pondelkovej (10. 5.) mimoriadnej schôdzi NR SR, ktorú iniciuje opozičný Smer-SD, čeliť odvolávaniu z funkcie. „Predsedníčka vlastnej strany, ktorej pýchou ministerka Kolíková bezpochyby je, sa jej zastala veľmi vlažne, neskoro, akoby nútene, a tým ju nemilosrdne predhodila nielen opozícii, ale aj krvilačným koaličným partnerom. Všetkým, ktorým Mária Kolíková stúpila na otlak. Môj pohár schopnosti akceptácie absurdity a nečistoty politiky pretiekol a už ďalej nebude Veronika Remišová a zvyšok vlády jednať aj v mojom mene. Preto odchádzam,“ uzavrela.

Stranu Za ľudí mrzí, že Letanovská odchádza práve v čase, keď strana a ministerka Kolíková čelia najväčším útokom zo strany opozície. „Veronika Remišová do ničoho neinvestovala toľko energie v rámci koalície ako do presadzovania agendy v oblasti spravodlivosti, aj keď medzi koaličnými partnermi to nebolo jednoduché. Andrei Letanovskej prajeme v jej ďalšom pôsobení veľa úspechov,“ uviedla vládna strana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko