Na hlavný obsah

Stredajšie rokovanie NR SR prerušili. Poslanci chcú, aby bol prítomný aj Pčolinský

Plénum odsúhlasilo procedurálny návrh.

Stredajšie rokovanie NR SR prerušili. Poslanci chcú, aby bol prítomný aj Pčolinský
Na snímke vľavo obvinený exšéf SIS Vladimír Pčolinský a vpravo poslanci parlamentu. Foto: TASR, koláž: RTVS

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerušili stredajšie (26. 5.) neverejné mimoriadne rokovanie súvisiace so stretnutím najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Plénum odsúhlasilo procedurálny návrh, aby bol na rokovaní prítomný aj exšéf SIS Vladimír Pčolinský, ktorý je aktuálne vo väzbe. Počas prerušenia schôdze o tom informoval poslanec Ondrej Dostál (SaS) s tým, že o ďalšom postupe rokuje grémium.

 „NR SR schválila, že má záujem, aby sa na jej rokovaní zúčastnil bývalý riaditeľ SIS Vladimír P. Pôvodne to navrhol pán poslanec Taraba, potom to zopakoval poslanec Fico. NRSR bude čakať, či privezieme bývalého riaditeľa SIS z väzby. Momentálne prebieha grémium, možno sa na tom niečo zmení. Ale väčšina z hlasujúcich poslancov NRSR hlasovala za tento procedurálny návrh,“ uviedol Dostál. Dodal, že na schôdzi sa nestihli poriadne dostať ani k diskusii a čakalo sa aj na súčasného šéfa tajných Michala Aláča.

Dostál si podľa vlastných slov nespomína, že by sa v minulosti stalo niečo podobné a na rokovaní parlamentu niekto žiadal účasť človeka, ktorý je vo väzbe. Nevie tiež, akým spôsobom by účasť exšéfa SIS mala súvisieť s mimoriadnou schôdzou, keďže ten sa nezúčastnil stretnutia, o ktorom majú poslanci rokovať.

Kollár si to predstaviť vie

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) na otázku, či zákon umožňuje prípadnú prítomnosť Pčolinského na rokovaní, odpovedala, že by k tomu „dala bokom všetky špekulácie“.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) uviedol, že za prítomnosť Pčolinského hlasoval preto, lebo to tak „cítil srdcom“. „Takto som hlasoval, lebo som hlasovať chcel,“ povedal s dodatkom, že stredajšia mimoriadna schôdza parlamentu je prísne tajná, zavretá a chránená. Vynášanie informácií z nej označil za trestný čin.

Možnú prítomnosť Pčolinského si vie predstaviť, myslí si však, že je to nemožné. Vyjadril však presvedčenie, že k stretnutiu v SIS by mal ako bývalý riaditeľ služby čo povedať. Smerom k jeho prítomnosti však dosiaľ podľa svojich slov nikoho neoslovoval, ani orgány činné v trestnom konaní. „Uznesenie tu je a niečo sa udialo. Budeme postupovať v zmysle zákona,“ uzavrel.

Pčolinský je pripravený poslancov informovať

Pčolinského obhajca Ondrej Urban neskôr v stredu informoval, že bývalý šéf SIS je pripravený informovať parlament. O tom, že by ho mohli predviesť na mimoriadnu schôdzu, už vie, potvrdil Urban.

„Môj klient bol informovaný odo mňa, čo som videl z médií, a sám to videl v médiách. Ak by bol daný súhlas dozorového prokurátora, tak klient by takúto informáciu na neverejnom zasadnutí v pléne NR SR dal a poskytol,“ zdôraznil obhajca.

Z jeho pohľadu advokáta je možné Pčolinského eskortovať z väzby do budovy NR SR. „Samozrejme, mal by na to dať súhlas dozorový prokurátor, keďže je klient vo väzbe. Zároveň, keďže ide o komunikáciu medzi NR SR, si myslím, že predseda NR SR by o to mal oficiálne požiadať Generálnu prokuratúru SR cez generálneho prokurátora a ten by mal dať pokyn dozorovému prokurátorovi, čo je zástupca špeciálneho prokurátora, ktorý je zároveň dozorovým prokurátorom. S jeho súhlasom by to podľa môjho názoru išlo,“ zhrnul Urban.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko