Na hlavný obsah

Stúpenci nezávislosti Škótska získali väčšinu v parlamente

Sturgeonová chce referendum.

Stúpenci nezávislosti Škótska získali väčšinu v parlamente
Škótska premiérka a líderka SNP Nicola Sturgeonová. Foto: SITA/AP

Strany usilujúce sa o nezávislosť Škótska získali vo voľbách väčšinu kresiel v miestnom parlamente, čo im dáva priestor na presadenie referenda o vystúpení zo Spojeného kráľovstva. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb. Šéfka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová už dala najavo, že je odhodlaná referendum presadiť. To nechce pripustiť britský premiér Boris Johnson, ktorému ale Sturgeonová odkázala, že zabrániť plebiscitu by bolo absurdné.

SNP a škótski Zelení, ktorí sú rovnako za nezávislosť, získali spolu 65 z 87 poslaneckých miest, ktorých obsadenie zatiaľ stanovila volebná komisia. Škótsky parlament má 129 kresiel, samotná SNP si zatiaľ podľa BBC zabezpečila 63 a Zelení dve kreslá.

Sturgeonová vyhlásila, že by bolo absurdné, keby sa akýkoľvek politik v Londýne snažil referendum o nezávislosti zablokovať. „Jedinými ľuďmi, ktorí môžu rozhodnúť o budúcnosti Škótska, sú Škóti,“ uviedla.

SNP v roku 2011 získala v škótskom parlamente väčšinu a vtedajší premiér David Cameron potom umožnil usporiadať referendum. V roku 2014 v ňom ale 55 % voličov odmietlo odtrhnutie od Spojeného kráľovstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet