Na hlavný obsah

Súd potvrdil dohodu o vine a treste pre exsiskára Beňu

Dostal trojročný trest s podmienkou na päť rokov.

Súd potvrdil dohodu o vine a treste pre exsiskára Beňu
Na snímke Boris Beňa. Foto: TASR

Špecializovaný trestný súd vo štvrtok (27. 5.) potvrdil dohodu o vine o treste pre bývalého námestníka námestníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu. Odsúdil ho na trojročný trest s podmienkou na päť rokov, uložil mu aj peňažný trest vo výške 14 000 eur. Beňa sa zároveň nesmie stretávať s bývalým šéfom daňových kriminalistov Ľudovítom Makóom. Rozsudok je právoplatný.

Sudca upravil pôvodne predloženú dohodu o vine a treste. Namietal výšku peňažného trestu (7 000 eur), s jej upravenou hodnotou (14 000) súhlasili Beňa, jeho obhajca aj prokurátor.

Beňu zadržali ešte vlani v rámci policajnej akcie Judáš. Podľa orgánov činných v trestnom konaní poskytoval neoprávnene informácie napríklad Makóovi alebo podnikateľovi Františkovi Böhmovi.

V marci tohto roka NAKA zadržala a obvinila v súčasnosti už bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. On a Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40 000 eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Kollára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko