Na hlavný obsah

Sulík: SaS nepodporí skrátené legislatívne konanie k zmene rozpočtu

SaS je strana rozpočtovej zodpovednosti, tvrdí jej šéf.

Sulík: SaS nepodporí skrátené legislatívne konanie k zmene rozpočtu
Na snímke vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Koaličná strana SaS nepodporí skrátené legislatívne konanie k novele štátneho rozpočtu na rok 2021. Avizoval to vo štvrtok (13. 5.) v pléne líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Zatiaľ nevie povedať, či zahlasuje za samotnú zmenu rozpočtu.

„Toto nesmie byť v skrátenom konaní, nesmie to byť z večera do rána,“ zdôraznil. Skonštatoval, že SaS je strana rozpočtovej zodpovednosti. „Rozumieme, že sa ide meniť rozpočet, má to objektívne dôvody,“ pripustil. Poznamenal, že SaS je pripravená na debatu, ale nie takýmto štýlom. Podotkol, že strane Smer-SD vyčítali „omnoho menšie prehrešky“.

Kritizoval tiež, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) je v Amerike, keď sa prerokúva tento návrh, a zastupuje ho minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Vyššie výdavky rozpočtu

Budaj reagoval s tým, že takéto zastupovanie je „absolútne normálne“. Návrh o skrátenom konaní podľa neho môže predložiť každý minister vlády. Keď sa bude rozhodovať o novelizácii rozpočtu, Matovič bude prítomný.

Z novely štátneho rozpočtu na tento rok vyplýva, že celkové výdavky štátneho rozpočtu majú byť tento rok vyššie o 3,389 miliardy eur. Namiesto pôvodne plánovaných 23,9 miliardy eur by tak mali dosiahnuť 27,3 miliardy eur.

Náhrada za núdzový stav

Sulík tiež uviedol, že ak chceme ukončiť núdzový stav, potrebujeme na určité činnosti náhradu, napríklad aby sme mohli odmeniť zdravotníkov v prvej línii alebo aby náklady na pandemické opatrenia nemuseli ísť z rozpočtu zdravotníctva.

Skrátené legislatívne konanie Sulík odôvodnil tým, že aktuálny núdzový stav by musel parlament odobriť najneskôr v utorok (18. 5.). Bol by rád, ak by sa legislatíva schválila do tohto termínu a núdzový stav by už nebol potrebný.

Návrh z dielne koaličných poslancov má umožniť väčšinu z opatrení hospodárskej mobilizácie zachovať aj v prípade, že by sa núdzový stav skončil. Postačujúca na ich pokračovanie by bola mimoriadna situácia.

Poslanci vo štvrtok rokujú aj o vládnej novele zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii. Vláda ho navrhuje prebrať v skrátenom legislatívnom konaní. Parlament má tiež v zrýchlenom režime rokovať o novele zákona o štátnom rozpočte na rok 2021. Vo štvrtok popoludní tiež čaká poslancov tradičná Hodina otázok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko