Na hlavný obsah

Švédi rozobrali najbližšieho súpera Slovákov. Švajčiarov rozstrieľali 7:0

Fínsko v B-skupine zdolalo Nórov.

Švédi rozobrali najbližšieho súpera Slovákov. Švajčiarov rozstrieľali 7:0
Hokejisti Švédska zdemolovali Švajčiarov siedmimi gómi. Foto: SITA/AP

Hokejisti Švédska si na MS v Rige pripísali prvé víťazstvo. V utorkovom (25. 5.) večernom zápase v „slovenskej“ A-skupine deklasovali Švajčiarsko 7:0 a odpútali sa z posledného miesta tabuľky.

Pod triumf Tre Kronor sa najvýraznejšie podpísali autor dvoch gólov a asistencie Jesper Frödén. Obranca Nils Lundkvist zaznamenal ešte o bod viac za gól a tri asistencie. Darilo sa aj kapitánovi Henrikovi Tömmernesovi, ktorý dal gól a mal dve asistencie.

Helvéti odohrajú ďalší zápas na šampionáte vo štvrtok (27. 4.ň po dni voľna proti Slovensku (15.15 h), Švédi sa v rovnaký deň stretnú o 19.15 s výberom Česka.

Švédi si pred duelom boli vedomí, že by im po dvoch prehrách ďalší neúspech poriadne skomplikoval situáciu na turnaji. Švajčiari napriek tomu začali svižne, ale úvodnú prevahu gólovo nevyjadrili. Naopak, severania sa prosadili dvakrát v rozmedzí minúty a pol. Frödén výborne tečoval strelu Piluta a Adrian Kempe prekvapil brankára Genoniho z diaľky.

Aj druhá dvadsaťminútovka vyšla omnoho lepšie Švédom. Strelecká aktivita bola vyrovnaná, ale najskôr zúročil presilovú hru Olofsson a potom opäť Frödén strelil štvrtý gól. Po ňom nahradil vo švajčiarskej bránke neistého Genoniho náhradník Nyffeler.

Švajčiari chceli v treťom dejstve aspoň zdramatizovať zápas, ale Nygren už po 78 sekundách pridal piaty gól. Reideborn potom zlikvidoval nájazd Hofmanna, ale v 48. minúte sa na opačnom konci klziska presadil strelou od modrej čiary Lundkvist. Skóre zápasu stanovil Tömmernes, po jeho góle sa už Helvéti na nič nezmohli. V tomto zápase Švédi ukázali skvelú efektivitu, prehra bola pre Švajčiarov veľmi krutá. Brankár Adam Reideborn nepustil za svoj chrbát ani jednu z 28 striel súpera a zaslúžene ho vyhlásili za najlepšieho Švéda v stretnutí.

Fíni potvrdili úlohu favorita

Hokejisti Fínska zvíťazili v zápase B-skupiny na MS v Rige nad Nórskom 5:2. Nóri síce išli do vedenia už v 2. minúte, ale Fíni postupne prebrali kontrolu nad zápasom a k víťazstvu sa nasmerovali dvomi gólmi v 2. tretine. V tabuľke B-skupiny sú so ziskom 7 bodov na 3. mieste, Nórom patrí priebežná 6. priečka za 3 body.

Fíni nastúpia na ďalší duel vo štvrtok 27. mája od 19.15 proti Taliansku. Nórov čaká už v stredu od 19.15 zápas s Kanadou.

Ideálny vstup do severského derby mali Nóri, keď Mathis Olimb v 2. minúte potrestal chybu brankára Olkinuoru pri rozohrávke. Prvá tretina však nepriniesla veľa zaujímavých momentov a hoci sa ofenzívne akcie striedali, vyložených šancí bolo minimum. Fíni postupne zvýšili aktivitu a Pakarinen v 15. minúte tečoval strelu od modrej čiary – 1:1.

Druhá tretina už herne aj gólovo patrila Fínom. V 22. minúte Lundell zakončil rýchly brejk a o štyri minúty Nousiainen skóroval vo svojom prvom zápase za reprezentačné A-mužstvo – 3:1.

V úvode tretej tretine síce Lindström po prečíslení znížil na 3:2, no jediná presilovka Fínov priniesla gól Innalu, ktorý upokojil favorita – 4:2. Aj v tretej časti mali Fíni hru pod kontrolou a súperovi nedovolili zdramatizovať zápas. Konečnú podobu výsledku dal Björninen, ktorý dorazil puk za nórskeho brankára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport